Noha a Windows Mobile gyakorlatilag halott, a BlackBerry pedig csendben vegetál, azért mégsem csupán az Android és iOS kettőséből áll az okostelefonok világa. Ott van például a Tizen, amely a Samsung fejlesztése és szórakoztató elektronikai termékekeken kívül telefonokban is felbukkan. Ezek a készülékek természetesen nélkülözik a Galaxy nevet, így könnyen beazonosíthatók, na nem mint ha olyan sok lenne belőlük. Most egy új taggal bővült a lista, a koreai gyártó bemutatta a Z4-et.

Sajnos ez a telefon nem olyan izgalmas példány, mint az azonos típusnév alatt futó BMW, de a maga módján mégiscsak kuriózum. Ma már abszolút kompaktnak számít a 4,5 hüvelykes kijelzője, amely mindössze WVGA (800×480 pixel) felbontást, valamint lekerekített szélű üvegborítást kapott. Egy pontosan meg nem nevezett négymagos processzor duruzsol a burkolat belsejében, magonként 1,5 GHz-es órajelen. Az 1 GB RAM Android esetén már kínosan kevés, a Tizen 3.0-s operációs rendszernek viszont bizonyára elegendő.

A Samsung még ennél a modellnél is kiemelt figyelmet fordított a szelfizésre, ezért az előlapon lévő 5 megapixeles, F/2,2-es optikájú kamerához ledes villanót is társított. Hátul szintén 5 megapixeles egység található, mindkét oldalán egy-egy villanóval. Ezen felül gesztus- és hangvezérlés is elérhető fényképezés közben, ráadásul a két kamerával egyszerre rögzíthetünk mozgóképet, melyet egy videóban ment el a rendszer. A Z4-es dual SIM kivitelben lesz kapható, támogatja a VoLTE és VoWiFi funkciókat, valamint b/g/n verziós WiFi és LTE is megtalálható benne. Elsőként Indiában debütál majd, később más piacokon is kapható lesz, de az árát még nem közölték.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni.