Több privát szférára vágysz beszélgetéseid során, de mindenki csak Messengeren érhető el? Nem akarod, hogy egy kínos beszélgetésnek később nyoma maradjon az utókor számára? Rengeteg szolgáltatás létezik ennek megvalósítására, de te nem akarsz emiatt Telegramra, vagy más szolgáltatásra váltani? Jó hírünk van számodra: a Facebook elkezdte tesztelni egy még biztonságosabb beszélgetési forma lehetőségét Messengeren belül!

Az új funkció Secret conversations (Titkos beszélgetések) néven jelent meg egyelőre a felhasználók egy szűk rétegénél, ahogy azt már korábban is megszokhattuk a Facebooktól. Ezek az üzenetek úgynevezett end-to-end (két végpont közötti) titkosítást használnak, amely azt jelenti hogy ezek a Facebook számára is olvashatatlanok és csak az a 2 felhasználó tudja elolvasni, akik között a beszélgetés zajlik.

face_e2e_01Hogy a funkció még biztonságosabb legyen, az ilyen módon küldött üzeneteknél megadható lesz, hogy a fogadó felhasználó csak egy eszközön tekinthesse meg ezt az üzenetet. Ennek értelmében ha a fogadó fél egyszer elolvasta az okostelefonján az üzenetet, többet nem lesz lehetősége ugyanezt, tableten, böngészőben, stb. elolvasni újra. Természetesen beállítható lesz egy időzítő is, mellyel egy meghatározott időn belül önmegsemmisülő üzeneteket küldhetünk.

A Facebook azért látta szükségét a funkció bevezetésének, hogy a beszélgetőpartnerek megoszthassanak egymással privát dolgokat, betegséggel kapcsolatos, vagy pénzügyi információkat.
A cég rávilágított a blog posztban, hogy a Titkos beszélgetések használata közben nem lesz lehetőségünk GIF-eket, videókat és pénzt küldeni (ez a szolgáltatás egyelőre hazánkban még nem működik). Felhívták a figyelmet arra is, hogy az end-to-end (két végpont közötti) titkosítás nem lesz alapértelmezett minden beszélgetésnél, hanem csak akkor, ha a Titkos beszélgetések opciót választjuk.

Secret Conversation — iOS Secret Conversation — iOS — Scenario 1 Secret Conversation — Android — Scenario 2

A szokásos teszt fázis lezárása után, melyek során visszajelzéseket várnak a tesztelőktől, ígéretük szerint mindenki számára elérhetővé teszik a funkciót. Ezzel a lépéssel a Facebook Messenger egy lépéssel közelebb kerül a titkosított üzenetküldő alkalmazások (Telegram, Whatsapp, stb.) által járt úthoz. Akit pedig érdekelnek a titkosítási módszer részletei, azok további információkat a hivatalos Facebook blog posztban olvashatnak.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.