A Viber talán a legpopulárisabb üzenetküldő szolgáltatás hazánkban. Világszerte több mint 711 millió aktív felhasználója van az alkalmazásnak. Az új, 6.0-ás frissítés pedig számos újdonsággal kecsegtet a felhasználók számára, end-to-end titkosítás, rejtet csevegés és távoli törlés opció. A mától elérhető frissítés már tartalmazza az előbb említett új titkosítást, mely minden platformon elérhető, beleértve az Androidot futtató okostelefont/tabletet, iPhonet és iPadet valamint PC-t és a Mac-et használók is élvezhetik az új funkciót.

A további funkciók az elkövetkező hetekben elérhető frissítésekben válnak elérhetővé. A minden eddigit meghaladó biztonsági intézkedések mindenre kiterjednek az alkalmazáson belül. Tehát hang- és videóhívásokra, üzenetírás, videó- és fotóküldés, továbbá a csoportos beszélgetések során is alkalmazzák. Az end-to-end (felhasználói végpontok közötti) titkosítás lényege, hogy a szükséges, titkosítást feloldó kulcsokat csak az üzenet feladója és címzettje “ismeri”. Ezt harmadik fél nem tudja feloldani, még a szolgáltatók sem! A titkosítás mellett megejelneik egy új (sokak által előreláthatólag kedvelt) funkció is, a Hidden Chat azaz a rejtett csevegés. Így a nem éppen publikus beszélgetéseinket elrejthetjük a fő képernyőről és a továbbiakban csak a 4 számjegyű PIN kód segítségével férhetünk hozzájuk.

6_0HiddenChatsPR_HungarianTeljes end-to-end titkosítás

A hamarosan világszerte is elérhetővé váló Viber 6.0, automatikus titkosítást hoz el minden az alkalmazáson keresztül folytatott kommunikációban. Aki nemcsak okostelefonján használja, hanem Androidos tableten, iPaden, PC-n illetve OS X-en annak majd újra össze kell párosítania a telefonjával, melyet egy QR-kód segítségével gyorsan és egyszerűen megteheti majd. Ezután mindegy, hogy hol és melyik platformon bonyolítjuk le a beszélgetéseinket az teljes titkosítás alatt fog végbemenni. A felhasználók a képernyő jobb oldalán megejelnő lakat színéből tudhatják meg, hogy az adott kommunikációs formára milyen biztonsági szint tartozik:

 Az end-to-end titkosítású csevegésnél vagy hang alapú beszélgetés során egy szürke lakat jelenik meg. Erre koppintva pedig információs ablak tárja fel szemünk elé, hogy az adott csevegés a titkosított. Lehetőségünk van, hogy minden kontaktunkat manuálisan is hitelesítsünk ezáltal jelezve magunknak és az alkalmazásnak is, hogy a felhasználó valóban az akivel beszélgetni szeretnénk a jövőben is. Ezt egy zöld lakat jelzi és rákoppintva a Viber jelzi, hogy manuálisan hitelesített a kontakt és titkosítva is van. A lakat pirosra vált, ha probléma üti fel a fejét a manuálisan hitelesített féllel. Ezt okozhatja, ha az adott felhasználó csak lecserélte készülékét, de akár az is, hogy egy harmadik fél hozzá szeretett volna jutni az adatokhoz. A lakatra koppintva orvosolhatjuk és újra megbízhatónak kell nyilvánítanunk a telefonszámot kézzel.

Rejtett csevegések

A frissítés után az alkalmazást használóknak lehetőségük lesz arra, hogy bizonyos egyéni- és csoportos beszélgetéseket eltüntessék a főoldali listából. Így a nem kívánt személyek nem férhetnek hozzá a beszélgetésekhez s ezeket csak egy négyjegyű PIN kód megadása után válik elérhetővé. iOS-en pedig lehetőség lesz az ujjlenyomat-alapú feloldásra is. Az erre érdemes beszélgetéseinket az üzenetfolyam információs képernyőjére kattintva rejthetjük le. Az értesítéseket továbbra is megkapjuk,  de a küldő személye és a szöveg megjelenítésére nem kerül sor. Az új funkció nem kétirányú, tehát ha mi bekapcsoljuk arról az adott felhasználó nem fog értesítést kapni és egyéb változást sem jelent a beszélgetésben.

Még nagyobb kontrollt kapunk az üzenetek felett, hisz elérhetővé válik a távoli törlés funkció is. Ez lehetővé teszi, hogy a küldő eltávolíthassa saját üzenetét a fogadó fél eszközéről. Akkor is lehetőségünk lesz, ha már elolvasott üzenetről van szó. Ezzel a Viber fejlesztéseinek főbb célja, hogy a mi, felhasználók rendelkezhetünk személyes adataink és üzeneteink felett.

Hirdetés
Techbolond, újságíró, jöhet minden, ami telefon, táblagép vagy notebook