Hirdetés

A Realme telefonok a semmiből robbantak be a köztudatba – legalábbis Európában. A kínai piacon meghatározó márka kiváló ár-érték arányának köszönhetően versenyképes konkurenciája a vezető gyártáknak. 

Ha szemügyre vesszük az okostelefonok 2022-es kínálatát, nem igazán találunk középkategóriás terméket 100 ezer alatt. Vagy ha találunk, annál erős kompromisszumok teszik érthetővé a megtakarítást. A Realme 9 némiképp őrzi az árelőnyét, hiszen a közvetlen konkurensnek számító készülékek 10-15 ezerrel magasabb áron kerülnek forgalomba. A reprezentatív összehasonlítás persze nem lehetséges két eltérő csomag esetén, mindenesetre a gyártó láthatóan szeretné megszólítani az árérzékeny vásárlókat is. Mindeközben igyekszik erősíteni az európai jelenlétét, aminek eredményeképpen május 28-án a Lurdy Házban megnyitotta Európa első hivatalos Realme boltját.

A csomagolás tipikus Realme-doboz a gyártóra jellemző sárga színnel. A készülék mellett szilikontokot, töltőfejet és Type-C kábelt találunk. A töltés 33 watton lehetséges, ez átlagosnak mondható ebben az árkategóriában, noha örültünk volna kissé gyorsabb megoldásnak. 

A készüléket kézbe véve nem igazán tör ránk a meglepetés érzése; a Realme 9 szép és igényes, de semmi különlegességet nem mutat. Talán a bal felső sarokban elhelyezett szelfikamera mondható annak, bár ez épp nem ad hozzá semmit a készülékhez. Jó hír azonban, hogy a szokványos színek mellett élénk sárga kivitel is rendelkezésre áll. Ha esetleg valami vidámra és szokatlanra vágyunk…

A kávák kialakítása elegánsan keskeny, az élek elég határozottak. Az oldalsó nyomógombok kiosztása picit szokatlan lehet, de könnyen megszokható. A készülék két SIM és egy microSD befogadására alkalmas. Az összeszerelés minősége egyébként kiváló, egyetlen ponton sem érzünk problémákat. Jó hír, hogy egész sor gesztusvezérlő áll rendelkezésre, így a készülék használatát lényegesen kényelmesebbé tehetjük.

A 6,4 inches Super AMOLED panel Full HD felbontású, 90 Hz-es frissítésre képes, 410/600 nites fehér képernyőt jelenít meg. Ha a középkategória alsóbb felét vesszük alapul, akkor ezek a képességek korrektnek tűnnek, ha pedig a tavalyi évben megszokott 100 ezres kategóriát, akkor kissé szerénynek mondanánk. 

A Realme 9 tervezői valamilyen indíttatásból minden kamerát jobbra felfelé akartak eltolni. A szelfikamera mellett ez a helyzet a hátlapi kameraszigettel is. Sajnos ez a kamarasziget is kiáll a hátlap síkjából, ami billegést eredményez – ez valamiért egyre kevesebb gyártó szerint probléma.

A vasat egy Snapdragon 680 határozza meg, amit jóindulattal sem nevezhetünk erőgépnek, de legalább alacsony a fogyasztása, így javul az üzemidő. Ez a telefon pont arra való, amit egy alsó-középkategóriás okostelefontól el lehet várni; azt viszont megbízhatóan szállítja. 

A kameracsomag sem okoz meglepetés, sem pozitív, sem negatív értelemben. A főkamera 108 megapixelt számol, habár ettől nem lesz jobb a végeredmény. A másodlagos szenzor 8 MP, ultraszéles látószöggel. A harmadik kamera 2 megapixeles makró, mélységszenzor nincs. 

A készülék energiaellátását egy 5000 mAh-s telep biztosítja. Mivel a chipset eléggé visszafogottan fogyasztja az energiát, kifejezetten jó üzemidőkre számíthatunk. A tartozékként adott 33 wattos töltő egy óra alatt feltölti az akkumulátort.

Összegzésként egy átlagos képességű készülékről írhatunk. Szinte minden tekintetben az árkategóriának megfelelő képességeket tapasztaljuk, egyedül a szoftverfelület kapcsán ér bennünket pozitív meglepetés. Egy kisebb.

Hirdetés
Drevenyák Dávid vagyok és négy éve készítek tartalmakat. Karrieremet tech videókkal kezdtem, ennek köszönhetően berepültem a földet és a világ legnagyobb tech kiállításaira kaptam meghívást. CES Las Vegas, MWC Barcelona, Computex Taiwan és IFA Berlin. Zsüriztem Szöulban és háromszor képviseltem Magyaroszágot az EUIPO által rendezett Ideas Powered rendezvényen.