Hirdetés

Pár napja jelezte a Sony, hogy október 26-án új Xperia készülékről rántják le a leplet. Ez a telefon lett az Xperia Pro-I, melynek nevében az „I” nem elsőt, hanem Imaging-et, azaz képalkotást jelent. A mobil ugyanis a Sony fotós részlegének technológiáit ötvözi, a főkamera pedig konkrétan az egyik RX100-szériás modellből érkezett.

Az Xperia Pro-I hátlapján összesen három kamerát találni, ezek közül a legnagyobb a legérdekesebb. Ebben egy 1 hüvelykes Exmor RS képszenzor dolgozik, PDAF autofókusszal. A szenzor hasonló, ami a Sony RX100 (Mark 7) point-and-shoot kamerában is van, ami bloggerek, vloggerek és turisták kedvelt fényképezőgépe. A hatalmas szenzor 20 megapixeles, ám ezt nem használja ki teljesen az Xperia, a Pro-I által készített képek csak 12 megapixelesek.

Ez valószínűleg azért lehet, mert így mindhárom hátlapi kamera 12 megapixeles képeket készít. A fő kamera mellett van még egy ultraszéles látószöggel bíró és egy telefotó kamera is, illetve egy 3D ToF szenzor. Az előlapra egy 8 megapixeles kamera került.

A hátlapi kamerák mindegyike 2,4 mikronos pixelmérettel rendelkezik, így pixelenként több részlet, nagyobb dinamikatartomány és jobb mélység jellemzi a Sony szerint az elkészült képeket. A gyártó bízik a technikájában, nem érzi szükségét a megapixelszámok hajszolásának.

Visszatérve kicsit még a főkamerára. Az 1 hüvelykes szenzor előtt a Zeiss által gyártott 24 milliméteres lencsék találhatók, f/2.0 és f/4.4 között változtatható rekeszértékkel. A Sony szerint ezzel sokkal természetesebb az elkészült képek mélysége, mint a szoftveres portré módok használatával. A telefotó kamera f/2.2-es rekesszel, míg az ultraszéles 2.4-es F-értékkel bír. Sara Dietschy ezeket a fotókat osztotta meg, amiket az Xperia Pro-I-vel lőtt:

Azért, hogy a képek elkészüljenek, a Sony A9-es profi kamerákból ismerős BIONZ X képfeldolgozó processzor felelős. Ezt a Sony Xperia 1 III-ban már láthatta a nagyközönség, többek között az ISP-nek köszönhető, hogy 20 képkocka per másodperces sebességgel is lehet képsorozatot rögzíteni az Xperia mobilokkal, miközben fókuszban marad a kép tárgya. A Sony szerint a telefonjuk képes 4K felvételeket rögzíteni 120 fps-sel úgy, hogy nem tömörít a telefon, mint más gyártók eszközei, így utómunkára jóval alkalmasabbak a mobillal felvett jelenetek.

Ha valaki vlogoláshoz akarná használni a telefont, annak a Sony örömmel ajánlja a Vlog Monitor nevű kiegészítőjét, ami egy 3,5 hüvelykes kijelző, amit az új Xperia hátuljára lehet illeszteni és azon keresztül követni, mit vesz fel a hátlapi kamera. Az egész ráadásul gimballra is rakható, a Mobilarénának van róla fotója is, hogy ilyenkor hogy néz ki a telefon. A kamerának egyébként megmaradt a dedikált exponáló gomb is a készülék oldalán.

Így néz ki elölről és hátulról a Sony Xperia Pro-I

A telefon, ami inkább kamera. Mivel ha csak telefonként, a kamerarendszere nélkül nézzük, az Xperia Pro-I nem különleges, 1799 eurós árát pedig nem indokolja. A rendszerchip az 5G képes Snapdragon 888, amihez van 12 GB RAM és 512 GB belső tároló. A tárhely természetesen bővíthető, hisz a Sony továbbra is jó fej gyártó. Így van 3,5 milliméteres audio csatlakozó is, sztereó hangszóró, IP 68-as vízálló ház, 6,5 hüvelykes 120Hz-es OLED kijelző és 4500 milliamperórás akku 30 wattos vezetékes gyorstöltéssel. Egyelőre nem tudni, hogy Magyarországon kapható lesz-e, annyi biztos, hogy Európában az Egyesült Királyságba, Franciaországba, Németországba, Hollandiába és a Skandináv-országokba érkezik majd decembertől. Az előrendeléseket a Sony október 28-tól elkezdi.

Hirdetés
FORRÁSThe Verge
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.