Az Apple a 2020-as WWDC-t az új iOS bemutatásával kezdte. Az iPhone-ok operációs rendszere soha nem látott változáson megy át idén és soha nem hasonlított annyira az Androidra, mint mostantól fog.

A Mac-ről ismerős főoldal

A Home Screen az iOS 14-ben nagyon hasonlít arra, ahogy a macOS működik. Lesz egy főoldalunk, mely mellé készíthetünk egy Launchpad mappát, ahová bedobálhatjuk a nem gyakran használt alkalmazásokat, melyeket csak akkor érünk így el és látunk a főoldalon, amikor bemegyünk az App Library-nek hívott mappába.

Widgetek

A widgetek ezentúl kihúzhatók lesznek a widget fülből és bedobhatók az alkalmazások közé. Az alkalmazásokhoz hasonlóan a főoldalra kihelyezett widgetek is automatikusan igazodnak az elrendezéshez. Ezen felül egymásra is pakolhatunk widgeteket a főoldalon, melyeket használatunk alapján fog mutatni az iOS 14. Ez azt jelenti, hogy reggelente, ha podcastet hallgatunk, a Podcast alkalmazás widgetjét fogjuk látni. De mondjuk délután, amikor általában a Nike Run Club applikációval futunk, azt a widgetet fogjuk látni a podcastek helyén.

Kép a képben mód

A kép a képben mód is megérkezik az iPadek után az iPhone-ra is. Ezentúl bármilyen videót lejátszhatunk egy kis képben, vagy kirakhatjuk oldalra úgy, hogy csak a videó hangja marad lejátszásban. Akik csak ezért fizetnének elő a YouTube Premiumra iOS-en, akár már le is mondhatják az előfizetésüket.

A kép a képben módhoz kapcsolódóan fontos szerintem megjegyezni, hogy ezentúl amennyiben bejövő hívásunk van miközben használjuk a telefont, az is csak egy értesítés méretében jelenik meg az iPhone kijelzőjének tetején. Nem fogja elfoglalni az egész kijelzőt. Hasonló ahhoz, ahogy az Androidon is működik. Az iPadOS 14 frissített kezelőfelülete is megkapja az új bejövő hívás képernyőt.

Siri

Siri is megújul, ezentúl a kezelőfelülete nem fogja elfoglalni a teljes képernyőt, hanem a macOS Sirijéhez hasonlóan csupán egy kis animáció jelenik meg az iPhone képernyőjének alján. Siri kap egy új szövegfordító alkalmazást is, Translate néven. A fordító az iPhone-on működik és tanul, az Apple állítása szerint ők nem láthatják és hallhatják, hogy mit fordíttatunk le.

iMessage

Frissül az iMessage is. Amellett, hogy új Memojik és Memoji matricák érkeznek, új csoportokat is készíthetünk, illetve kitűzhetjük az üzenetek alkalmazás tetejére a számunkra legfontosabb beszélgetéseket.

Ezentúl az iPhone lehet az autódhoz a kulcs is

Elsőként a 2020-as 5-ös szériás BMW fogja támogatni az új CarPlay funkciót, melynek lényege, hogy az iPhone-unk NFC és U1-es chipjével tudjuk azonosítani magunkat, amikor az autó közelébe érünk, illetve amikor elindítanánk.

App Clips néven instant gyorsindítók érkeznek az iOS-be

Az App Clips lényegében az, amit a Google Instant app néven pár éve már tesztel az Androidban. Az App Clips mini alkalmazásként elindítja az iPhone kijelzőjének felén az éppen nekünk szükséges appot egy NFC tag, a GPS jel, vagy egy QR kód alapján. Ezzel felgyorsíthatjuk például a fizetést, a parkolást, vagy mondjuk egy Lime roller feloldását.

iPadOS 14

Az iPadek tavaly különvált operációs rendszere, az iPadOS is megkapja a 14-es frissítést. Drasztikus újdonságok nem lesznek, mint az iPhone-on, viszont a felhasználást könnyítő és gyorsító újdonságok érkeztek. Ebben a cikkben összefoglalva elolvashatjátok őket:

Egyre jobban hasonlít a macOS-re az iPadOS 14

Az alábbi iPhone modellek lesznek frissíthetők az iOS 14-re:

  • iPhone 6S és 6S Plus
  • iPhone SE
  • iPhone 7 és 7 Plus
  • iPhone 8 és 8 Plus
  • iPhone X
  • iPhone XS és XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro és Pro Max
  • iPhone SE (2020)

A fejlesztői béta a mai naptól, a publikus béta júliustól elérhető. A teljes, stabil szoftver ősszel érkezik majd.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.