Évtizedekig az Intel volt a legnagyobb árbevételű chipgyártó, de tavaly elorozták tőle a koronát. A Samsung és az Intel pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy a chipgyártással foglalkozó divíziók mekkora bevételt könyveltek el.

Az Intelnél ez az összeg 62,8 milliárd dollár, a Samsung esetében pedig 69,1 milliárd dollár. Ha a számokat nézzük, ez nem túl jelentős eltérés, viszont ha átszámoljuk, ez 1575 milliárd forintot jelent. Így máris nem olyan kevés 🙂

Ez elég fölény ahhoz, hogy kijelenthessük, 2017-ben a Samsung lefölözte az Intelt. Azért nem ilyen egyszerű a történet, ugyanis az Intel x86-os processzorok gyártására fókuszál, a Samsungnak pedig a memória és flash tárhely gyártás az erőssége, nehéz olyan okostelefont találni, amiben ne Samsung RAM lenne.

A memóriák ára az elmúlt években igencsak megnőtt, mondhatni duplázódott, ahogy a kereslet is nő és ez is hozzájárult a Samsung árbevételének növeléséhez. A Samsung félvezetők gyártásában ugyan kiemelkedő és a bevétel alapján piacvezető, de ez persze nem azt jelenti, hogy az Intel mehet a kukába vagy halálra lenne ítélve.

Hirdetés
FORRÁSTheVerge
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.