Emlékeztek? Régen a Sony Ericsson készülékekbe még M2 típusú memóriakártyát kellett tenni, azóta persze már nem használják ezt a kártyát, ma már a legtöbb készülékben microSD kártya van.

Mi lesz a microSD után? A Samsung válasza: UFS. A vállalat ma bemutatta a világ első eltávolítható UFS (Universal Flash Storage) memóriakártyáját, mely választható 32 GB, 64 GB, 128 GB vagy 256 GB tárhellyel. Ami őt a következő generáció képviselőjévé teszi, az a sebessége.

samsung-ufs-3Az új UFS kártyák olvasási sebessége elérheti az 530 MB/s-ot, ami kb. 5x gyorsabb, mint a mai legjobb microSD kártya sebessége. Ez azt jelenti, hogy egy 5 GB méretű, FullHD filmet körülbelül 10 másodperc alatt tudjuk felmásolni a Samsung UFS kártyájára. Ugyanez a tartalom a leggyorsabb UHS-1 microSD kártyára 50 másodperc alatt kerül fel.

Az olvasási mellett az írási sebesség is szignifikánsan fejlődött, a max elérhető sebesség itt 170 MB/s. Ez körülbelül 7-8 szorosa az átlagos microSD kártyáknak (a SanDisk Extreme Pro kártya írási sebessége is csak a 100 MB/s-ot üti meg).

samsung-ufsAz új kártyák sebessége lehetővé teszi, hogy problémamentesen, egyből az UFS kártyára tudjuk menteni a nagy felbontású felvételeket, teljesen mindegy, hogy okostelefonnal, akciókamerával, 360 fokos kamerával vagy drónnal készítjük ezeket.

Ahogy a képeken láthattátok, kicsit más a formája, mint a microSD kártyáknak, illetve a tűk sem úgy helyezkednek el rajta, így jelenleg nincs olyan mobileszköz, ami támogatná az UFS kártyákat. Egyértelműen a Samsung UFS kártyái lehetnek a microSD kártyák utódai, viszont kérdés, hogy a gyártók beszállnak-e a buliba és tényleg ez lesz a következő standard.

A kártyák áráról egyelőre nincs információ. Lehet, hogy a Note 7 már támogatni fogja ezeket a kártyákat? Kiderül!

Hirdetés
FORRÁSSamsung
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.