Már nagyon régóta az a hír járta, hogy a Samsung az Intellel együtt egy új mobil operációs rendszeren dolgozik, amit nagyon ügyesen titkolt a két gyártó, hiszen nem sok információ szivárgott ki, egészen tegnapig. Ugyanis, tegnap a Samsung bejelentette a világ első Tizen operációs rendszert futtató telefonját, a Samsung Z-t (vagyis még csak a prototípusát).

Az alábbi videón látható a felhasználói felület, ami nagyon sokban hasonlít a Galaxy S5 felújított TouchWiz-ére.

Kereskedelmi forgalomba valószínűleg ez év harmadik negyedévében fog kerülni (idáig az ár ismeretlen), szóval egy picit még várnunk kell rá. De nézzük mit is fog tudni. A kijelző egy 4,8 hüvelykes 1280×720 felbontású Super AMOLED panel lesz, mely alatt 2 GB RAM, és egy négymagos, magonként 2,3 GHz-es (a pontos típust nem közölte a Samsung, de valószínűleg a Snapdragon 800-as) processzor kap helyet. A hátlapi kamera 8, míg az előlapi 2,1 megapixeles lesz. A belső tárhely 16 GB lesz, amit bővíthetünk majd microSD kártyával. Az akkumulátorból pedig 2600 mAh-t kap a Samsung Z. Adatkommunikáció terén sem lesz gyenge a készülék ugyanis kapunk majd LTE-A, és NFC támogatás is.

Ugyanakkor, sok tulajdonságot örököl a készülék a Galaxy S5-től is, mint például: Home gombba integrált ujjlenyomat olvasót, pulzusszám mérőt, ultra takarékos üzemmódot, letöltés gyorsítót, és infraportot (távirányító miatt).