A ROG Zephyrus M16 évek óta az a gaming laptop, amely megpróbálja áthidalni a szakadékot a hagyományos 14-15 hüvelykes notebookok és vastag, nehéz 15-17 hüvelykes gamer vadállatok között. Ez évről-évre jobban sikerül neki, de mindig vannak kompromisszumok, nemrég pedig megnéztük, hogy jelenleg mik azok és mekkora áldozatot kell hozni a tökéletes egyensúly érdekében.

A ROG Zephyrus M16 fekete alumíniumból és műanyagból készült, és nem hivalkodó és nem csillog-villog, mint a tipikus gamer laptopok. Kívülről nézve akár egy komolyabb üzleti megoldásként is elmenne, főleg a laikusok számára. A fedlapot felnyitva az ErgoLift billentyűzet a felhasználó felé dől, és elrejti az alsó keretet, valamint optimális gépelési élményt kínál. Ezzel a trükkel még inkább szembetűnik és elkápráztat a 94%-os kijelző-készülékház arány.

Ez a modell egyensúlyt igyekszik képezni a komoly erővel bíró munkaállomások és a gamer laptopok között és erre kiváló példa a kijelző. Nincs 360Hz-es képfrissítés, se 4K felbontás, van azonban cserébe a kettő között tökéletes egyensúlyt teremtő 165Hz-es QHD panel, mely a Pantone hitelesítésnek és a 100% DCI-P3 színtérnek köszönhetően teljes spektrumú színhelyességet kínál, ami professzionális munka esetén elengedhetetlen, játék közben pedig a csodás vizuális élményt garantálja.

A 12. generációs Intel® Core™ i9-12900H CPU a legerősebb gamer laptopok kiváltsága idén, így ezen a téren papíron nem kell kompromisszumokat kötnünk, főleg akkor, ha az NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti Laptop GPU-val szerelt változatot választjuk. Persze hiába azonos a processzor neve, a teljesítmény rendkívül sok dologtól függ. A Zephyrus M16 nem kínál akkor játékteret a hardverek számára, mint egy hardcore gaming laptop, így a komponensek is valamivel gyengébben teljesítenek, de az egyensúly megvan. Melléjük akár 48GB DDR5 4800MHz RAM és 2TB villámgyors SSD társulhat, így az összteljesítményre nem lehet panaszunk, a játék mellett a tartalomkészítés is élvezet lesz.

A vizuális élményeket a 6 hangszórós Dolby Atmos® technológia teszi teljessé, melynél talán egy fokkal fontosabb az online meetingek közben a kétirányú AI zajszűrés ellátott mikrofon, mely nem csak a saját háttérzajunkat szűri, hanem a vonal túlfeléről is tisztább hangot közvetít. A sokoldalú Thunderbolt 4-es csatlakozók hatalmas előnye a rengeteg kiegészítő mellett, hogy nem muszáj egy nagy és nehéz töltőt magunkkal cipelnünk. Bármilyen USB-C töltővel életben tarthatjuk vagy feltölthetjük a Zephyrus M16-ot napközben, ráadásul a gyorstöltést is támogatja.

A ROG Zephyrus M16 ugyan nem olcsó, hiszen a legolcsóbb konfigurációk sem állnak messze az 1 millió forinttól, de évről-évre egyre kevesebb és kisebb kompromisszumot jelent a vékony és egyszerű laptopok és a profi gamer megoldások között. Ha a pénz nem számít és egy munkára, valamint játékra is évekig kiváló laptopot kerestek, akkor szuper választás és ezek után nem titok, hogy nagyon várjuk már a 2023-as modellt.

Hirdetés
A kecskeméti GAMF-on szereztem a diplomámat műszaki menedzserként, ezért könnyen azonosulok a technikai újdonságokkal, de a telekommunikációs téma jobban vonz az ipari technológiáknál.