A neves gyártók közül utoljára a HTC mutatta be idei csúcsmodelljét. Az eseményre április 12-én került sor, ezt megelőzte egy hatalmas hype sorozat, a közösségi csatornákat kihasználva lényegében ingyen reklámot biztosítottak maguknak a tajvaniak. A készüléket már csak 10 néven emlegették a bemutatón is, tehát végleg búcsúzhatunk a One szériától ezzel is hangsúlyozva, hogy merőben új frissítésről van szó, nem csak egy új hardverrel felszerelt készülékről.

htc_10_1Az első legszembetűnőbb változás a dizájn. Annak ellenére, hogy a készülékház továbbra is alumíniumból készül és a hátlap ívelt maradt több radikális változtatást is eszközöltek a tervezők. A hátoldalon az élek le lettek csapva ezáltal komfortosabbá téve a készülékfogását. Emlékszem anno a Sony Z sorozat dizájnára aggatták rá a „baltával faragott” jelzőt, mely most még aktuálisabb. Fizikai kiterjedése 145.9 x 71.9 x 3.0 – 9.0 mm, ez 161 grammot nyom. A One széria meghatározó előlapját eltüntették és az alsó káva végre nem indokolatlanul vastag. A sztereó-hangszóró páros ugyan eltűnt az 5.2″ QHD felbontású kijelző körül, de a BoomSound hangzásról elviekben nem kell lemondanunk. Felül foglal helyet a beszélgetési hangszóró mely a BoomSound rendszerben a magas hangok megszólaltatásért felel. Fölé a közelség- és fényérzékelő szenzorok. Jobb oldalára került az optikai képstabilizátorral felszerelt előlapi 5 megapixeles kamera. Alul eltűnt a htc feliratot jelző káva, alul pedig a fizikai ujjlenyomat-olvasós home gomb került, mellé pedig háttérvilágítással rendelkező kapacitív érintőgombok. A BoomSound HiFi Edition másik tagja a készülék alján kapott helyet és ez felelős a mély hangok sugárzásáért, a két hangszóró külön erősítőkkel rendelkezik ezáltal magasabb hangerő mellett sem fog torzulni a zene, esetleg recsegni a hangszóró. A gyárilag mellécsomagolt fülhallgató DolbyAudio tanúsítvánnyal rendelkezik, és a készülék tetején csatlakoztathatjuk a készülékünkhöz.

htc_10_5Alulra a már említett „mélynyomó” mellé került az USB-C töltőcsatlakozó mely támogatja a Qualcomm QuickCharge 3.0, így megfelelő adapterrel 30 perc alatt a 3000mAh-es akkumulátort félig tölthetjük fel. Továbbá támogatja a DisplayPort csatlakozást is megfelelő átalakítóval. Bluetooth-ból 4.2, WiFi-ből kétsávos 802.11a/b/g/n/ac, navigációs modulból pedig GPS, GLONASS és Beidou került beépítésre.

Kamera terén is nagyot szerettek volna dobbantani. A hátlapon egy 12 UltraPixel szenzoros, 1.55 mikronos képpontokkal támadnak. A lencse f/1.8-as rekeszértékkel bír, és 80 fokos látószöget zár be, ezzel is elősegítve a kevés fényben való fotózást. Természetesen nem maradt ki a lézeres autófókusz és a kéttónusú LED-es villanó valamint az optikai képstabilizátor. Szoftveresen teljes értékű kézi módot, 12 bites DNG RAW-ba való mentést és 4K-s videó felvételi lehetőséget is kapunk.

htc_10_6

A készülék lelkét egy Snapdragon 820 adja, melyben 4 Kyro mag található, Adreno 530-as IGP-vel, 4GB RAM-mal és 32GB/64GB belső tárhellyel ezt bővíthetjük microSD kártyával akár 2 terabájtig. Hívásainkat a nanoSim kártya segítségével bonyolíthatjuk le, és az összes európai LTE-n barangolhatunk vele melynek „limitet” a Cat.9-es ad akár 450Mbps/s letöltési sebességgel. A készülék Android 6.0 futtat, HTC Sense 8 felhasználói felülettel amelyhez most már Motion Launch néven gesztusvezérlés is tartozik. Valamint egy Boost+ megoldással igyekszik a rendszer folyamatosan villámgyors sebességet biztosítani. Ebben a hónapban pedig már meg is lehet majd vásárolni arany, ezüst és sötétszürke színekben.

Hirdetés
FORRÁSMobilarena
Techbolond, újságíró, jöhet minden, ami telefon, táblagép vagy notebook