Azt mindenki tudja, hogy az alkalmazáson belüli interakciókat követi a Facebook, és a linkek végére tűzött követőkód sem újdonság. Most viszont kiderült: akkor is követnek a Meta alkalmazásai, ha megnyitsz egy megosztott linket.

A kutatók olyan követési módszerre bukkantak, amivel eddig nem számoltunk. Az alkalmazásból nyíló böngészőben is követnek a Meta alkalmazásai meglehetősen agresszív módon.

JavaScript kódot illesztenek a megnyitott weboldalba, függetlenül attól, hogy az rendelkezik-e a Facebooknak jelentő elemekkel, így bármilyen weboldalon végzett tevékenységünket monitorozhatják.

Szó szerint mindent monitoroznak: a lenyomott gombokat, a linkeket, ha képernyőmentést készítünk, vagy ha bármilyen adatot viszünk be egy weboldalba, ideértve a jelszavakat, banki adatokat és egyéb érzékeny információkat.

Ott is követnek a Meta alkalmazásai, ahol nem gondolnád

Arra vonatkozó információk nincsenek, hogy az említett érzékeny adatokkal visszaélnének, azonban a lehetőség megvan és maga a technika sem kimondottan etikus.

Ilyen kódbeillesztést vírusok, kártékony programok szoktak alkalmazni, hogy banki adatokat, jelszavakat lophassanak csendben a háttérben, a felhasználó tudta nélkül.

Ha szeretnéd ezt elkerülni, használd a saját böngésződet, hogyha megnyitsz egy linket a Facebook, Messenger és Instagram alkalmazásokból. Erre szerencsére van lehetőség, bár kicsikét körülményesebb, mint a beépített megoldást használni.

A Facebook alkalmazás lehetőséget kínál a linkek külső megnyitására, így tudod bekapcsolni:

Ti mit gondoltok erről? Rendben van, hogy ennyire követnek a Meta alkalmazásai, vagy ez már túlzás?

A borítókép forrása: The Verge

Hirdetés
FORRÁSThe Guardian
Mérnökinformatikát tanulok, szabadidőmben cikkeket írok és videókat készítek. Mindenféle tech téma érdekel, így a Tech2-n olvashattok tőlem mobilokról, közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is.