Tegnap napvilágott látott a hír, miszerint október 24-től a szolgáltatóknál ingyenes lesz a mobiltelefonok függetlenítése. A Telekom, Telenor és Vodafone szolgáltatók kötelesek lesznek díjmentesen elvégezni ezt a szolgáltatást.
Jelenleg még díjköteles a telefon függetlenítés, szolgáltatóként eltérő. A Telekomnál 15.000 forintot kérnek el a munka elvégzéséért, míg a Telenornál csak fele ennyibe kerül. A Vodafone-nál figyelembe veszik, hogy a szerződés mikor jött létre, így egy éven belül húszezer, a szerződés második évében tízezer, ezt követően 2500 forint a tarifa.

A Telenor azt nyilatkozta, hogy nekik nem okoz ez gondot, eddig is végeztek függetlenítést, ezután is fognak, csak nem kérnek majd pénzt érte. A Telekom később ad felvilágosítást ügyfeleinek, de megígérték, hogy a jogszabályi előírásának meg fognak felelni.
A Vodafone azt nyilatkozta, hogy most is és a jövőben is az ügyfeleknek kell elvégezni a függetlenítést. A cég az ügyfél címére postai úton juttatja el a hálózati zár feloldásához szükséges kódot. A díjmentes szolgáltatás tehát csak október 24-e után lép életbe, így akiknek nem sürgős, azoknak érdemes várni.