Tegnap este mondhatni sokkoló hír érkezett, miszerint a Google elvette az androidos szolgáltatásaihoz tartozó jogát a Huawei-től az amerikai szankciók következményeképp. A hazai média kicsit ellentmondásosan hozta le a hírt, úgyhogy tisztázzuk, mi is a helyzet.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön (05.16) aláírt egy rendeletet, amivel kereskedelmi tiltólistára helyezte a kínai vállalatot. Ez azt vonja maga után, hogy az amerikai cégek (mint a Google is) csak külön engedéllyel adhatnak el terméket vagy szolgáltatást a Huawei-nek. Pénteken az USA kereskedelmi osztálya bejelentette, hogy megfontolják a korlátozások mibenlétét, hogy ezek ne érintsék a jelenlegi hálózatot és a termékeket.

Tegnap viszont (05.19) a Reuters értesülése alapján a Google, vagyis az (anyacég) Alphabet Inc. felfüggesztette azon üzleti tevékenységét a Huawei-jel, ami hardver- , szoftver- és szolgáltatáscserével kapcsolatos, ez persze nem érinti a nyílt forráskódú termékeket, beleértve az Android operációs rendszert.

Amitől nem kell tartani

Még várunk a Huawei részéről is a hivatalos közleményre, de a következmények közé biztosan nem sorolható, hogy a Huawei mobilokról eltűnne az Android operációs rendszer, illetve attól sem, hogy a készülékekről letörlik a Google szolgáltatásait, mint a YouTube-ot, a Play Áruházat és a Gmailt.

A jelenleg piacon lévő Huawei mobilokon az előbb említett applikációk továbbra is kapnak frissítéseket, illetve a Play Áruházból továbbra is lehet majd alkalmazásokat letölteni.

Amitől tartani lehet

A tiltólista a jelenlegi appokat nem érinti, viszont az operációs rendszer frissítéseit elképzelhető, hogy érinteni fogja, a hangsúly az elképzelhetőn van, ez még nem biztos. A szabályzás szerint a Google a jövőbeni készülékeknél szünteti meg a támogatást, tehát az érkező Huawei okostelefonokon már nem lesz alapból egyetlen Google applikáció sem, beleértve a Gmailt, a Play Áruházat és az összes Play Szolgáltatást, hiszen ezek nem tartoznak bele az Android nyílt forráskódú licenszébe.

A kínai piacon ennek minimális hatása lesz, ugyanis a legtöbb Google app nem elérhető az országban, viszont az európai régiókban, ahol ezek az applikációk kritikus fontosságúak, már komolyabb következményekkel járhat ez az egész.

Összegezve tehát még várunk a hivatalos gyártói közleményre és a jelenlegi eszközöket nem fogja érinteni a szabályzás, emiatt nyugodtan lehetünk. A Huawei-nél már pedzegették, hogy van tartalék terv hasonló esetre, amit most úgy fest, hogy elő kell vegyenek.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.