Nagy port kavart az utóbbi időben az Apple eszközeivel kapcsolatban a direkt lassítás, amire a vállalatnak megvolt az ésszerű oka, de a probléma az volt leginkább, hogy a felhasználókat erről nem tájékoztatták megfelelően. Az Apple nyílt levelet tett közzé december 28-án a weboldalán, melyben a felhasználóknak üzen. A továbbiakban a fordítást olvashatjátok:

Hallottuk a visszajelzéseket a felhasználóinktól azzal kapcsolatban, hogyan kezeltük a régebbi akkumulátorokkal felszerelt iPhone-ok teljesítményét és hogyan kommunikáltuk le ezt a folyamatot. Tudjuk, sokan azt hiszitek, hogy az Apple cserben hagyott. Bocsánatot kérünk. Rengeteg félreértés van az üggyel kapcsolatban, szóval szeretnénk tisztába tenni és tudatni néhány változtatást.

– írják a bevezetőben.

Mindenek előtt mi soha nem tettünk – és nem is fogunk – olyat tenni, amivel szándékosan csökkentenénk egy Apple termék élettartamát, vagy degradálnánk a felhasználói élményt új készülék vásárlása érdekében. A célunk mindigis az volt, hogy olyan termékeket alkossunk, amelyeket a felhasználók szeretnek és ennek fontos része, hogy olyan iPhone-okat készítsünk, melyek a lehető legtovább bírják.

Hogyan öregednek az akkumulátorok?

Minden újratölthető akkumulátor rendelkezik elévülő komponensekkel, melyek az idő elteltével nem lesznek olyan hatékonyak és elvesztik a képességüket, hogy áramot tároljanak. Az idő és a töltések száma nem az egyetlen tényező, ami befolyásolja ezt az öregedési folyamatot. Az eszközhasználat is befolyásolja az akkumulátor teljesítményét. Például ha a telefont egy forró/meleg környezetben hagyjuk vagy töltjük, az akku gyorsabban öregszik. Ez igaz az összes lítium-ion akkumulátorra, ilyen a telep karakterisztikája. A kémiailag elöregedett akkumulátorok kevesebb áramot képesek átadni, különösen alacsony töltöttség esetében, ami azt okozhatja, hogy váratlanul kikapcsol a készülék. Úgy gondoltuk, hogy a váratlan kikapcsolás – mint jelenség – elfogadhatatlan. Nem akarjuk, hogy a felhasználók elveszítsenek egy hívást vagy ne tudjanak megörökíteni egy pillanatot, különösen, ha ezt el tudjuk kerülni.

Hogyan akadályozták ezt meg?

Nagyjából egy évvel ezelőtt az iOS 10.2.1-es rendszerben egy olyan frissítést vezettünk be, ami javította az energiagazdálkodást annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a váratlan kikapcsolások a következő modelleknél: iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus és iPhone SE. A frissítéssel az iOS rendszer dinamikusan igazítja a komponensek maximális teljesítményét a váratlan leállás elkerülése érdekében. Noha ezek a változtatások sok esetben észrevétlenek maradtak, néhány esetben a felhasználók hosszabb alkalmazásindítást és egyéb teljesítménybeni csökkenést tapasztalhattak.

A felhasználók visszajelzése az iOS 10.2.1-el kapcsolatban pozitív volt és sikeresen csökkentettük a váratlan leállások számát. Ugyanezt a frissítést megcsináltuk az iPhone 7 és iPhone 7 Plus készülékeknél az iOS 11.2 frissítéssel.

Akkucserével nincs lassítás!

Természetesen ha a kémiailag elöregedett akkumulátort kicserélik egy újra, az iPhone visszatér az eredeti állapotába, hisz az akkumulátor képes lesz leadni annyit, hogy a hardver maximális teljesítményén működjön.

Felhasználói aggodalmak orvoslása

Mindigis azt akartuk, hogy a felhasználók a lehető legtovább használhassák az iPhone-jaikat. Büszkék vagyunk az Apple termékek időtállóságára és hogy tovább képviselnek értéket, mint a konkurensek eszközei.

Hogy orvosolhassuk a vásárlóink aggodalmait és visszaszerezzük azok bizalmát, akik kételkedtek az Apple szándékaiban, a következő lépéseket tesszük:

  • Az Apple csökkenti a garancián kívüli iPhone akkumulátorok cseréjének árát 50 dollárral – 79 dollárról 29 dollárra – bárkinek, akinek iPhone 6-nál újabb készüléke van és cserére van szüksége. Ezt a kezdeményezést január végén élesítjük világszerte.
  • 2018 elején olyan iOS szoftverfrissítést fogunk kiadni, ami a felhasználóknak jobb rálátást biztosít az iPhone akkumulátorának “egészségére”, így maguk is láthatják, hogy az akku állapota befolyásolja-e a teljesítményt.
  • Mint mindig, a csapatunk azon dolgozik, hogy a felhasználói élmény jobb legyen, beleértve azt is, hogyan menedzseljük a teljesítményt és hogyan előzzük meg a váratlan leállásokat az akkumulátorok öregedésével.

Az Apple-nél a felhasználóink bizalma jelent számunkra mindent. Mindig dolgozni fogunk azon, hogy ezt elérjük és megtartsuk! Azért tudunk továbbra is dolgozni azon amit szeretünk, mivel az emberek hisznek bennünk és támogatnak – és soha nem fogjuk ezt elfelejteni vagy alapnak venni.

Nagyjából ilyen szavakkal ér véget az Apple közleménye, melyet igyekeztem minél pontosabban lefordítani. Az Apple sajnálja, hogy nem kommunikálta megfelelően az ügyet, viszont ez a “funkció” továbbra is élni fog, de aki teljesítményromlást tapasztal, az olcsóbban cseréltetheti majd az akkumulátorát hivatalosan, illetve szoftveresen megoldják, hogy látható is legyen az akku állapota. Szép gesztus, de ezzel kellett volna kezdeni. Nem?

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kedves Laci! Kérdésem az lenne, ha jól értem, az iPhone 6 esetében nem lesz kedvezményes akkumulátor csere lehetőség? Köszi

  2. Szia Laci!
    Azt szeretném kérdezni, hogy amikor a készülék töltőre van csatlakoztatva, akkor is lassabb, vagy olyankor az akkumulátort megkerülve, kap megfelelő mennyiségű áramot?
    Üdv, Viktor

  3. Hello! Mi lesz szegeny 5s-el? azon is a legujabb sz.r fut es minosithetetlen a teljesitmeny..

Comments are closed.