Az idei év egyik meghatározó trendje lett az okostelefonok világában a “full display”, az előlapot minél nagyobb arányban befedő kijelző. Erre szépen ráugrottak a gyártók, a nagyok és kisebbek egyaránt, sőt már ott tartunk, hogy nem csak a csúcskategóriában, hanem lejjebb is megjelent ez a megoldás. Igen ám, de ennek a dizájn és tartalomfogyasztás szempontjából látványos megoldásnak vannak azért hátrányai is. A képernyő ugyanis kiszorítja a telefonok előlapjára helyezett egyéb technikai elemeket, leginkább az ujjlenyomat-olvasót. Elméletben már megszületett a megoldás, miszerint a kijelző alá kell beépíteni, csakhogy ezt a gyakorlatban eddig senki sem tudta prezentálni.

Az Apple-től várták sokan az áttörést, de az iPhone X esetében a Face ID-t választották és mint utólag elárulták, nem is dolgoztak a szenzor képernyőbe való integrálásán. Nem úgy a Samsung, akik viszont nem akarják az Apple-t másolni arcfelismerős dolgokkal, hanem maradnának a biometrikus azonosításnál. Kiszivárogtatott információk szerint a koreai óriás a Galaxy S9 és S9+ esetében meghagyja a jelenleg használt hátlapi megoldást (esetleg a pozícióját módosítják majd), ám a Note 9-ben már a kijelző alá szerelt megoldást alkalmaznák. A spekulációk szerint a jövőre érkező Galaxy S és Note generációk méretükben és formatervükben nem sokban különböznek majd a jelenleg futó 8-as szériától.

Hirdetés
FORRÁSRedmond Pie
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni.