Az Apple tegnap bemutatta új generációs iPhone készülékeit, az iPhone 6S-t és iPhone 6S Plus-t. Az iPhone-ok esetében már megszokhattuk, hogy az “S” széria sosem hoz világmegváltó újdonságokat, a dizájn marad, mindössze egy “kis” ráncfelvarrás történik az előző generációhoz.

Lényegében, ami újdonságot kaptunk az iPhone 6S-ben az iPhone 6-hoz képest, az egy új szín, erősebb fém ház, erősebb processzor, nagyobb felbontású kamera, 4K felvételi lehetőség és a legnagyobb dobbantás, a 3D Touch. De vegyük sorjában ezeket.

Kezdjük azzal, hogy kaptunk egy új színt, mely a Rosegold névre hallgat, magyarul valószínűleg Rózsaarany-nak fogják nevezni.

iphone_6s_rose_gold_2

Ezenfelül nagy hangsúlyt fektettek az Apple-nél arra, hogy az iPhone 6S-nél ne legyen olyan probléma, hogy zsebben hajlik a telefon. Így az Apple az új készüléknél már masszívabb, 7000-es szériájú alumíniumot használt, így a készülék háza sokkal strapabíróbb lesz. Kíváncsian várjuk a teszteket 🙂

Küllemre az iPhone 6S és iPhone 6S Plus nem változott az elődhöz képest, így mindössze a Rosegold szín az, ami megkülönbözteti az előző generációtól, illetve az iPhone felirat alatt az “S” betű, ha valóban ráírják a piacra szánt modellekre is.

Hardverét tekintve a iPhone 6S és nagytestvére megkapták az új Apple A9-es chip-t, mely 70%-kal jobban teljesít processzor szinten, valamint 90%-kal gyorsabb grafikus szinten, mint az iPhone 6-ban lévő chip. További érdekesség, hogy az eddigi iPhone modellekben az M8 és M9 co-processzor külön helyezkedett el a nyáklapon, most viszont az A9-es proci részét képezi, beépítették a chipsetbe. Arról nincs információ, hogy valóban megkaptuk-e a 2 GB RAM memóriát, a keynote alatt nem beszéltek róla és a weboldalon sincs feltüntetve.

iphone_6s_performance

A két készülék kijelzőjében nincs változás, mindössze annyi, hogy erősebb üveget használtak a gyártásnál, mely kevésbé fog karcolódni. A kijelzőméret az iPhone 6S esetében marad 4,7″ és 1334×750 pixel, az iPhone 6S Plus-nál pedig 5,5″ és 1920×1080 pixel.

Másik témakör, ami említésre méltó, az a kamera. Az Apple az iPhone 4S óta csak finomítgatott a kamerán, a megapixelszám mindig maradt. Ez az első alkalom, hogy nagyobb felbontású kamerát kaptunk az iPhone-ba, ugyanis az iPhone 6S-ben már egy 12 mpx-es szenzor kapott helyett. Amit nagyon sajnálok, hogy a rekeszérték maradt F2.2 (az S6-ban F1.9, a G4-ben F1.8), ezen igazán javíthattak volna. Az Apple állítása szerint sokkal szebb képeket csinál a készülék mind nappal, mind sötétben, ezzel nem is vitatkozunk. Az Apple felrakott weboldalára egy galériát, ahol mintaképet találunk. Ha kíváncsiak vagytok, hogy milyen képeket készít az iPhone 6S, akkor katt IDE. A különbség a sima iPhone 6S és a Plus között továbbra is megmaradt kameraszinten, csak a 6S Plus kapott optikai képstabilizátort, a 6S-ből ezt megint kispórolták. Megemlítésre méltó, hogy az iPhone 6S mostantól 4K-ban is tud videókat készíteni. Az előlapi kamera tekintetében kaptunk egy 5 megapixel felbontású lencsét, melyhez járul egy új funkció is. A hátlapon ott van a dupla tónusú vaku, azonban az előlapon ez hiányzik. Ezt az Apple úgy oldotta meg, hogy ha sötétben szelfit készítünk, akkor a kijelző villan fel fehéren, így helyettesítve a LED villanót.

Hardveres szempontból ráncfelvarrást kapott a TouchID is. Sokan panaszkodtak, hogy nem mindig ismeri fel a szenzor a regisztrált ujjlenyomatot. Ezen is javítottak, valamint a felismerés sebességét is feltornázták. Ezenkívül az LTE és a WiFi sebességét is növelték. Mostantól 23 LTE sávot támogat az iPhone, melynek maximális sebessége 300 Mbit/s, a WiFi sebessége pedig max 866 Mbit/s.

iphone_6s_3d_touch

Direkt hagytam utoljára a 3D Touch technológiát. Ez lényegében ugyanaz, mint az Apple Watch és az új MacBook 12″ esetében használt Force Touch technológia, csak más névre hallgat. Ezzel az innovációval új távlatokat nyit a vállalat az okostelefonhasználatban, Az eszköz a technológiának köszönhetően felismeri, hogy csak megérintettük vagy erősebben megnyomtuk a kijelzőt és ezekhez különféle akciókat lehet társítani. Szerintem ez egy nagyon jó újítás volt, hasznosnak találom. Az Apple felrakott YouTube csatornájára egy videót, melyben részletesen bemutatja a 3D Touch használatát és ezt meg is tekinthetitek itt:

 Az iPhone 6S és iPhone 6S Plus négy színben lesz kapható, a megszokott asztroszürke, ezüst és arany mellé társult a rózsaarany szín. Tárkapacitás szempontjából marad az alapmodell 16 GB, utána a 64 GB és a 128 GB. A készülékek ára nem változott, ugyanannyiba kerül az iPhone 6S és 6S Plus, mint tavaly ilyenkor az iPhone 6 és nagytestvére. Az iPhone 6S szeptember 30-tól lesz kapható a legnagyobb piacokon, hazánkba várhatóan októberben fog megérkezni.

A készülék természetesen iOS 9-cel előre telepítve fog érkezni, a korábbi modellek pedig szeptember 16-án kapják meg a végleges szoftververziót. Zárásképp pedig: így fog kinézni az új iPhone 6S doboza.

iphone_6s_box

A képek forrása: www.apple.com