Hirdetés

Igen, jól hallottad, a CRT-s monitor éli reneszánszát, az a hatalmas helyet foglaló, melegedő, sípoló energiavámpír, amitől egy évtizede ujjongva szabadult meg mindenki.

15-20 évvel ezelőtt még senki sem lepődött meg, hogyha az asztalunk nagy részét a CRT-s monitorunk foglalta el. A „lapos” monitorok létrejöttét lehetővé tevő LCD panelek elterjedése után aztán ezek szépen lassan kikoptak az új megoldás egyértelmű előnyeinek köszönhetően.

Voltak, illetve vannak azonban ennek a megoldásnak előnyei. Például, hogy kicsi reakcióidővel rendelkeznek, ami kimondottan jól jön játékok esetén. No persze, nem akármilyen játékokról van szó.

A képen a CRT-s televízió látható

Főként a retro gamerek körében lettek ismét népszerűek a CRT-s avagy a katódsugárcsöves monitorok, ami ha belegondolunk, logikus is. A régebbi játékokat ugyanis CRT technológiát használó monitorokra, tévékre tervezték, és ezek nem néznek ki túl jól a modern kijelzőkön.

Másrészt pedig a katódsugárcsöves monitorok jó kontrasztaránnyal rendelkeznek, főként sötét szobában, így egy LCD-hez képest érezhetően feketébbek a feketék, míg OLED panel esetében már nyílván az OLED oldalára hajlik a mérleg nyelve, ha a kontraszt a kérdés.

A Linus Tech Tips YouTube csatorna körbejárta ezt a témát, és összevetette több játék esetén is az OLED és a CRT technológiát. Ha érdekel, mire jutottak, a videót itt tudod megnézni:

Ti megszabadultatok a CRT monitorotoktól, televíziótoktól? Gondolkoztatok már azon, milyen lehet a játékélmény egy ilyen kijelzőn?

A borítókép forrása: Pexels.com

Hirdetés
FORRÁSLinus Tech Tips
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.