Egy újabb fontos lépés történt az autóipar jövője szempontjából. Németország ugyanis engedélyezni fogja, hogy közútjain önvezető autók közlekedhessenek. Eddig a német és más európai gyártóknak Kaliforniába kellett utazniuk, mivel eddig csak itt volt lehetséges az önvezető autók valós körülmények közötti tesztelése. Természetesen a német kormány döntése nem puszta jóindulat, hiszen a törvény szigorúan szabályozza, hogy milyen követelményeknek és előírásoknak kell megfelelnie az ilyen teszteket végző cégeknek. Az első és legfontosabb, hogy minden esetben kötelező egy embernek a volán mögött ülnie, arra az esetre, ha bármilyen okból szükséges felülbírálni a számítógépet, illetve vészhelyzetben legyen, aki átveszi az irányítást.

Nem köteles folyamatosan az útra figyelni, telefonálhat vagy akár böngészhet is a tesztelés alatt, de mindig készenlétben kell lennie. Ezen felül kötelező egy fekete doboz beépítése a járművekbe, amely a repülőgépekhez hasonlóan minden adatot rögzít menet közben. Szerepe elsősorban a baleseteknél rendkívül fontos, mivel segítségével megállapítható, hogy kit terhel a felelősség. Ha a sofőr vezetett az adott pillanatban, akkor őt, ha pedig a számítógép, akkor a gyártót veszik elő az eset kapcsán. A törvény elfogadása óriási segítség a technológia fejlesztéséhez, de ez nem azt jelenti, hogy például a Mercedes vagy a Volkswagen összepakol Kaliforniában és ellepik a német utakat. A technológia fejlődésével összhangban a törvényt módosíthatják úgy, hogy sofőr nélkül is mehessenek az autók, de erre 2019-nél hamarabb nincs sok esély.

Hirdetés
FORRÁSEngadget
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni.