Az IUPAC, azaz az International Union of Pure and Applied Chemistry jóváhagyásával négy elemmel bővült a periódusos rendszer. A 113, 115, 117 és 118 számú elemek megkapták hivatalos elnevezésüket és jelüket is, ezzel kitöltötték a rendszer hetedik sorát.

Ezek az anyagok brutálisan sűrű és nehéz anyagok, melyeket gyorsan le lehet bontani könnyebb elemekre is, 2002 és 2010 között szintetizálták japán, orosz és amerikai kutatók. A tudósok júniusban nyújtották be az IUPAC-nak a névjavaslatokat, amit 5  hónap várakozás követett.

Most viszont hivatalosan is bővül a periódusos tábla az alábbi anyagokkal:

  • 113 – Nihonium (Nh)
  • 115 – Moscovium (Mc)
  • 117 – Tennessine (Ts)
  • 118 – Oganesson (Og)

Ismerősek az elnevezések? Az lehet! A Nihonium a “Nihon” szóból származik, ami japánul az ország neve, vagyis Japán. A 115-ös anyagot az oroszok Moszkva után nevezték el, a 118-as anyag pedig amerikai tudósokkal közösen Yuri Oganessian orosz atomfizikus után kapta a nevét. A Tennessine-t pedig az amerikai állam, Tennessee alapján nevezték el. Így az új anyagokkal a diákoknak néggyel több elemet kell megtanulniuk, aminek ők biztosan nem örülnek.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSEngadget
MEGOSZTÁS
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.