Hirdetés

13,3 és 14 hüvelykes kjielzőmérettel, tizedik generációs Intel Core CPU-kal és teljes értékű I/O portokkal mutatta be az ASUS tegnap az új ZenBook 13-at (UX325) és Zenbook 14-et (UX425).

A gépekben közös, hogy nagyon vékonyak és könnyűek. A 13,3-as modell 304 x 203 x 13,9 mm nagy, súlya pedig 1,07 kilogramm. Ettől egy kicsivel nagyobb a 14-es kijelzővel szerelt ZenBook, az 319 x 208 x 13,9 mm nagy és 1,13 kilogram a súlya. 

Vékonyak, sok porttal

Attól függetlenül, hogy ilyen vékonyak a gépek, nem kell lemondanunk a teljesértékű portokról, hisz több csatlakozó van, mint csak USB-C. Az új ZenBookokban találunk ugyanis HDMI-t, USB Type-A és két Thunderbolt 3-as USB-C portot is, de mellettük megfért egy microSD-kártyaolvasó is. Vezeték nélkül WiFi 6-tal (802.11ax) és Bluetooth 5.0-val tudnak a ZenBookok csatlakozni.

A két Thunderbolt 3 USB-C port támogatja a gyorstöltést, akár két 4K UHD külső kijelző csatlakoztatását a vizuális munkaterület kibővítéséhez, és az akár 40 Gbps adatátviteli sebességet az adatátvitelhez.

A ZenBook 13 és 14 ezen felül támogatja az új ASUS USB-C Easy Charge funkciót, melynek lényege, hogy a felhasználók bármely USB-C Power Delivery tanúsítvánnyal rendelkező töltővel gyorstölthetik gépüket. A dobozban egy 65 wattos töltőt találni, de ha ez nem lenne kéznél, akkor a ZenBook tölthető akár powerbankról is — természetesen lassabban.

A 13,3-as és a 14 hüvelykes ZenBookban is egy 67 wattórás akkumulátort találunk, mellyel maximum 22 óra üzemidőt ígér a cég.

Dizájn és kijelző

A kijelző-keret arány közel 90%-os a gépeknél. A 13,3-as és a 14-es ZenBook is 1920 x 1080-as felbontású FHD LED kijelző panellel érkezik. Azonban opcionálisan lehet 1 wattos pannellel választani a gépeket, mellyel akár 450 nites fényerőt is képesek lesznek a laptopok a panelből kihozni.
A kijelző feletti kávában találunk egy HD IR webkamerát, mellyel a konferenciahívások mellett lehetőségünk van azonosítani is magunkat a Windows Hello-val.

A billentyűzet a gépekben széltől-szélig ér, azonban az elosztás nem a megszokott. A klaviatúra jobb oldalára került ugyanis egy sor funkcióbillentyű, mely érdekes megoldás. Numerikus billentyűzet is van a gépekben, méghozzá az érintőpadba integrált LED-megvilágításű érintőfelület formájában.

Hardveres opciók és elérhetőség

Hardver terén van szabadságunk magunkak konfigurálni a gépet kijelzőmérettől függetlenül ugyanazokból az opciókból választva. CPU-k közül az Intel Core i7-1065G7, i5-1035G1 és

i3-1005G1 processzort biztosítja az ASUS a választható lehetőségek között. A RAM-ot bővíthetjük akár 32GB-ig (3200 MHz-es LPDDR4x), míg a tárolót akár 2TB-ig is kitolhatjuk (PCIe 3.0 x4 NVMe SSD). Arról, hogy az alapmodell milyen konfigurációban lesz elérhető, nem tudunk egyelőre.

Windows 10 Pro vagy Windows 10 Home operációs rendszerrel lesznek elérhetők az új ZenBookok. Az ASUS ígérete szerint augusztusban dobja itthon piacra a gépeket fenyőszürke és lila köd színekben. Hivatalos árról és pontos megjelenési dátumról egyelőre nem tudunk.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.