A finn Nokia (igen Nokia, nem Microsoft) már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy népszerű offline navigációs, illetve térkép szolgáltatását a Nokia Here-t terjeszteni kívánja a legelterjedtebb platformokra: Android-ra, iOS-re, valamint Firefox OS-re.

IMG_1872

Ma ellátogattunk a Nokia standjához az MWC-n, ahol egy kedves Nokia dolgozó bemutatta nekünk a Here újdonságait: a Here offline navigáció elérhető már a Samsung Gear S okosórán, illetve a Samsung Gear VR készüléken is a Samsunggal való együttműködés következtében. (korábban nem gondoltam volna, hogy valaha a Nokia logó alatt Samsung Android készülékeket láthatok)

IMG_1874 IMG_1875 IMG_1876

Mi is kipróbáltuk a navigációt mind a két készüléken, a program döbbenetesen jó, különösen VR-ban (virtuális valóságban) élveztük. A virtuális valóságot Chicago egy utcáján próbáltuk ki. Miután felvettük a Gear VR készüléket, a fejünket forgatva olyan érzést váltott ki, mintha ott lennénk. Az éttermeket, boltokat illetve különböző cégeket egy ikonnal jelzi, amire ha “rávisszük a fejünket” kiírja az adott hely információt: nyitvatartás, elérhetőségek, értékelés, leírás. Nagyon hasznos. Ha lenéztünk a lábunk irányában felülnézetből láttuk pozíciónkat egy két dimenziós térképen, felül pedig az időjárást.

IMG_1130 IMG_1131 IMG_1132

A Nokiás urat a VR kipróbálása után faggatni kezdtem az iOS-es alkalmazásról. Elmondta nekem, hogy gyakorlatilag már készen van és napokon belül letölthető lesz az App Store-ból az offline Here Maps, valószínűleg ingyen (ezt nem tudta megerősíteni). Mindenesetre ez egy fantasztikus hír az iPhone felhasználók számára, hiszen az App Store-ban nincs túl sok jól funkcionáló ingyenes offline navigációs app. Amint elérhetővé válik, jelentkezünk.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.