Ebben a cikkben megpróbálunk segíteni azoknak, akik nem tudnak választani, Lumia 925-öt vagy One-t vegyenek. Természetesen nem csak vásárlás szempontjából szeretnénk jellemezni a készülékeket, de ez lesz az első szempont: Melyiket érdemesebb megvenni?

Kétség nélkül nehéz döntés lesz. Ugyanis mind a kettő készülék, a maga kategóriájának csúcskészülékének mondhatja magát. A Nokia Lumia 925 a legjobb Windows Phone 8-as készülék, a HTC One a legjobb Androidos készülék (szerintem). Nem véletlenül írtam zárójelbe, hogy szerintem a legjobb Androidos készülék a HTC One, mert ezt így konkrétan semmilyen hivatalos iratban nem találhatjuk meg, megoszlanak a vélemények, van aki Samsung fan, van aki csak egyszerűen szereti a HTC-t. Hogy őszinte legyek, nekem jelenleg Nokia Lumia 920-am van, és 1,5 hete még gyűlöltem az Androidot és Androidosokat is, ezért is csináltam a Magyar Windows Közösséget, mert a Windows egy alternatíva, azzal lehetett különcködni. Aztán hosszú idő múlva kézbe fogtam a HTC One-t. Először csak úgy mentem oda a készülékhez hogy igen, megint itt egy Androidos cucc. De ez annál sokkal több. Kézbe fogtam, és eldobtam az agyam. Egyszerűen beleszerettem abba a telefonba. Egyszerűen a design, a gyorsaság, a hangszóró mind mind tökéletes.. És annyira megszerettem azt a telefont, hogy jelenleg eladó a Lumia 920-am (lásd ITT).

onevsl925

Na, térjünk lényegre. Szempontok szerint nézzük, melyik készüléket miért érdemesebb megvenni.

Az operációs rendszert nem szeretném szempontból tekinteni, mert szerintem mind a kettő operációs rendszer majdnem tökéletes, mind a kettőnek meg van a maga előnye, illetve hátránya. (ugye a HTC One-on (képen bal oldalt) Android fut, a Nokia Lumia 925-ön (képen jobb oldlat) Windows Phone 8)

Első szempontunk az Applikációk, az Áruház.

A HTC One-nak van egy Google Play, a Nokia Lumia 925-nek van egy Windows Phone Áruház. A Google Play áruházban jóval több alkalmazás van, mint a Windows Phone Áruházban, de egyes vélemények szerint (és a saját véleményem szerint is) a Windows Phone-ra készített alkalmazások minőségibbek, jobb a minőségük. Régebben, amikor még nem voltam Windows Phone tulaj, imádtam az Instagram alkalmazást, és ugye Instagram még nincsen Windows Phone-ra, meg még sok minden más, bár egyre több alkalmazást adnak ki WP-re is.. Applikációk, és áruház terén nem szeretnék nyertest kiemelni, mindenki döntse el maga, mi a fontos.

Második szempont az Esztétika, Design.

Itt szerintem mindenképp nyertes a HTC One. Nagyon jó az anyaghasználata (full alumínium ház), nagyon kézbe simuló, pont jó a mérete, és nagyon-nagyon szép. Tényleg, bári aki még nem fogta kézbe, ajánlom menjen el egy Media Marktba, vagy bárhová ahol ki van állítva, és csak fogja kézbe. Érteni fogja miről beszélek. Amúgy a HTC One pont ettől a héttől található meg Magyarországon is a boltokban.

Harmadik szempont a Kamera.

Kamera terén, normális fényviszonyok között mind a kettő készülék nagyon jó képet készít, azonban alacsony fényviszonyok között a Lumia 925 sokkal jobbat. Mert ugye a Lumia 925-nek nagyon spéci kamerája van, Pureview, Carl Zeiss optika, 8.7Megapixel és a többi.. Kamera terén a Lumia 925 a nyertes. Sokáig kerestem tesztet, vagy videót a két készülék kamerájának összehasonlításáról, végre találtam is egyet:

Negyedik szempont legyen a Hangzás, hangszóró

Ez az a szempont, amire én azt mondom, össze se lehet hasonlítani, a HTC One egyértelműen nyertes. A tájváni cégnek újítása a One-nál a Boom Sound, ez azt jelenti, hogy a készülék előlapján (ahol van a kijelző) a készülék alján, és tetején egyaránt végig hangszóró van, a két hangszóró sztereóban szól nagyon-nagyon jól. Ezt is mindenképp érdemes meghallgatni. Ráadásul ott az a Beats chip, igazán stúdió minőségű zenét hallgathatunk szeretett telefonunkon. Egy videó a HTC BoomSound-ról:

Ötödik szempont, Processzor

A két készülékben processzora, feldolgozó egysége különböző, azonban mind a kettő készüléken teljesen lagg mentesen fut az operációs rendszer, ez azért van mert az Androidnak és a WP-nek is más rendszerkövetelménye van. Amúgy a Nokia Lumia 925-nek egy Snapdragon kétmagos processzora van, aminek 1.5GHZ az óra jele, a HTC One-nak egy Qualcomm Snapdragon 600, négymagos  processzora van, aminek 1.7Ghz az óra jele. Itt sincs nyertes.

Méret

Méretet nagyon nehéz értékelnem, mert sajnos én még élőben nem láttam a Lumia 925-öt, elvileg hasonló a Lumia 920-hoz, csak a méretei mások.Ahogy említettem az esztétikánál is, méretnél a HTC One a nyerő, pont kézbe simuló. A Lumia 925 8,5 mm vastag, a HTC One 9mm, a Lumia 925 139g, a HTC One 143g. Majdnem ugyanaz.

Vannak szenzor, tárhely, és kijelző adatok is, de ezeknek nem szeretnék külön szempontot nyitni, azonban fel szeretném sorolni az extrákat.

Lumia 925 extrái:

Exkluzív Nokia alkalmazások, Nokia GPS, Smart Camera app, Vezeték nélküli töltés, NFC, 4G LTE, Új mikrofon és hangszóró

HTC One extrái:

HTC Sense kezelőfelület, HTC BoomSound, HTC BlinkFeed, HTC Ultrapixel Kamera, HTC TV App, NFC, 4G LTE

Ennyi lenne az összehasonlításunk, ezek alapján mindenki eldöntheti szerintem melyik tetszik jobban, figyelmeztetek mindenkit előre is: nehéz döntés lesz. És először amikor az ember ránéz egy ilyen cikkre, ahol Windows Phone-t hasonlítanak össze Androiddal, az Android fanok rögtön az Androidot érzik nyerőnek, a Windows Phone fanok rögtön a Windows Phone-t, de ez nem így megy. Én is Windows Phone fan voltam, de nálam mégis itt a HTC One a nyerő. De azt még hozzá kell tennem: mind a kettő készülék brutál jó, mind a kettő jó döntés.

Reklámok a készülékekről:

Végezetül találtam pár videót, ami a két készüléket hasonlítja össze:

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.