Egyre nagyobb a népszerűsége a Mozilla új telefonos operációs rendszerének, a Firefox OS-nek. Nagyon sokan felfigyeltek az új platformra. Amikor elkezdték árulni a fejlesztői telefonokat, órák alatt kifosztották az egész készletet. A Firefox OS prototípusokat, avagy teszttelefonokat a Geeksphone spanyol gyártó gyártja jelenleg. A végleges készülékek várhatóan június-július körül jönnek ki, neves gyártóktól, akár a Nokia is gyárthat Firefox OS telefont! Mi már láttuk a jelenlegi csúcs Firefox OS telefont – a Peaket- és nekünk is tetszett. A régi oldalunkon -a Magyar Windows Közösségen- egy videót is kiraktunk róla, amit mi készítettünk. Íme újból a videó:

A Mozilla és operációs rendszere a legjobb úton haladnak, hisz egyre nagyobb az érdekeltség a készülékek iránt, ráadásul ha a készülékeket alacsony árakra lövik be, akkor garantáltan sikertermékek lesznek. Azonban még a rendszernek kell fejlődnie. Fél év múlva kell olyannak lennie, hogy a Mozilla mindenki telefonjának szánt rendszere legyen, hogy a tömegek telefonjává válhasson.

Szalai Kálmán, a Mozilla egyik közösségi tagja mai napon tette közzé cikkét a telefonról az IT Cafén. Ezt a cikket szeretnénk ide ,,bemásolni”, és megmutatni nektek, mert szerintünk nagyon érdekes.

Geeksphone Peak

firefoxos

Külcsín

A közepesen nagy, 4,3 hüvelykes qHD (negyed HD-s, azaz 960×540 felbontású) kijelző kellemes színekkel, jó fényerővel kecsegtet, bár a szikrázó napsütéssel már küzdenie kell, hogy a tartalom látható maradjon. Körülötte fekete gyászkeret, amelyet a célközönség elegánsnak, a technokraták feleslegesnek fognak titulálni. Persze ez a kijelzővel egybeálmodott keret rejti a mikrofont, a hangszórót, a két megapixeles előlapi kamerát és a telefon állapotát jelző LED-et is. És alul középen itt van a fehér körrel jelzett „Home” gomb is. A fehér, enyhén fényes ház kellemes ívekkel rendelkezik, mind a telefon sarkainál, mind pedig a hátoldal felső 1/5-ében elhelyezkedő, 8 megapixeles kamerát és a LED-es villanófényt megvastagodóan befogadó hátlapon is. A hátlap alján, a már fix részen a kihangosító hangszórója trónol. Felülről etethetjük microUSB-ről a készüléket és nyerhetjük ki a zenét a 3,5-ös jacken keresztül. A telefon jobb oldalán felül a be- és kikapcsoló gomb, valamint alatta a hangerőszabályzó két irányba billenő nyomógombja kapott helyett. Kézbe véve a telefont, azért érződik, hogy ez a készülék nem a százezer forint feletti kategóriában száll versenybe, de a műanyag kellemes tapintású, jól és kényelmesen fogható még hosszabb telefonálás közben is.

Firefox OS

Mint az sejthető, a teljes méretű SIM-kártya és microSD kártya befogadására alkalmas öblök a készülék hátlapja alatt kaptak helyet, amelyek eléréséhez az 1800 mAh-ás akkumulátor kivétele szükségeltetik. Az egyedüli negatívum talán a hátlap műanyagkarmos megoldása lehet, amely készülék burkolatához kevéssé illik (vagy csak én nem szeretem az ilyet).

Belbecs

A készülék szívét adó processzort az egyetlen meghirdetett SoC partner, a Qualcomm adja a Snapdragon S4 8225 2 x 1,2 GHz rendszerével. Az UMTS 2100/1900/900 (3G HSPA) képes készülék tud a GSM 850/900/1800/1900 (2G EDGE) hálózaton is üzemelni. A készülék megbízhatóan tette a dolgát, hívást, netet nem dobott el. A rendszer 512 MB RAM-mal gazdálkodik, az eddigi tapasztalatok szerint egészen okosan. Sok párhuzamos webalkalmazás futhat, persze ennek egy bizonyos határ után negatív hatása lesz a teljesítményre. Erre azonban figyelni kell, mert nem találtam a módját, hogy egy alkalmazásból egyszerűen lépjünk ki. A „Home” gomb hosszú nyomásával és az adott alkalmazások felfelé húzásával elegánsan zárhatjuk be az futó webappokat, de ez az elgondolás talán hanyagságra ösztönöz.

Firefox OS

Felhasználói felület

A Firefox OS felhasználói felületét a Gaia interfész alkotja. Minden, ami a kijelzőn megjelenik a rendszer indulása után, webalkalmazások futásának eredménye. A felület megjelenését teljes egészében a Gecko motor biztosítja, így amit látunk, az szabványos HTML5 weboldalakból áll, kiegészítve a CSS3 stílusokkal és a JavaScript programokkal. Az összes funkció mind egy-egy webapp. A webalkalmazások egymástól elszigetelve futnak.

Firefox OS

Alkalmazások

Az alkalmazások csak engedéllyel férhetnek hozzá a rendszer különféle részeihez, és az alkalmazások között is különféle szinteket különböztet meg a Firefox OS. A távoli, hosztolt webappok nem érhetnek annyi mindent el – még engedélyekkel sem –, mint például az alaprendszer funkcióit biztosító webalkalmazások (például: tárcsázó, SMS-kezelő). A tárcsázó, az SMS-olvasó, a galéria és minden egyéb ezt a megoldást használja, amelyek a különleges funkciókat WebAPI-n keresztül érik el.

Firefox OS

Alkalmazásokat a rendszer által meghagyott, nagyjából 1,8 GB tárhelyre telepíthetünk. A telefonnal készített tartalmak azonban csak a külső SD-kártyán kaphatnak helyet, így a fotóalkalmazás vagy a zenelátszó nem is működik SD memóriakártya nélkül. És a külső SD-kártyára nem is kerülhet alkalmazás, tehát a két tárhely tökéletesen szét van választva a jelenlegi rendszerben.

Beépített eszközök

A fejlesztők és a felhasználók is nyilván örömmel veszik a beépített eszközök széles tárházát:

  • N osztályú wifi
  • Bluetooth 2.1 EDR profillal, FM rádió
  • fény- és közelítésérzékeny szenzorok
  • gyorsulásmérő
  • GPS

Ezeket a hardveres összetevőket a Firefox OS-re telepített alkalmazások képesek elérni WebAPI hívásokon keresztül. Szóval a lehetőségekhez és a készülék árához képest sok izgalmas eszköz van a készülék arzenáljában, amelyek WebAPI-n keresztül könnyedén elérhetünk, programozhatunk. A kimaródtak közül alán csak az NFC lenne érdekes, ez az eszköz azonban jelenleg nem támogatott a WebAPI által, így a webappok sem lennének képesek használni. Telefon és ezen alkalmazás telepítésével elég sok eszköz ki is próbálható a telefonban.

A fejlődésről

Szoftveres értelemben a készülék keveset változott, de sokat csiszolódott. Az általános megjelenés hasonló ahhoz, amit már bemutattunk. Persze egyes elemek sokat finomodtak, az ikonok megváltoztak, minden egyre inkább arra utal, hogy kezd végleges formát önteni a Firefox OS. A Gaia végleges formáját a megjelenéshez a git tároló szerinti 1.0.1 vagy a v1-train ágon láthatjuk. Eközben a Gaia már tovább szépül-épül a master ágon, amely már az 1.1-es széria újdonságaival várja a fejlesztőket és a kalandor tesztelőket. Amit már februárban megtapasztaltunk, az most is igaz: nyoma nincs az Android platformra jellemző sok különféle felhasználói felületnek, noha ez a szegmentálódás idővel, illetve a szolgáltatók, valamint a készülékgyártók lelkesedésének növekedésével még bekövetkezhet.

A megújult Firefox Marketplace és a többi alkalmazás fejlődésével egyre inkább olyan rendszert kapunk, amely eléri a kitűzött célt és megfelel – a butatelefonokról okostelefonokra áttérő felhasználóktól a középkategóriás készülékeket igényelőkig – a felhasználóknak.

A Geeksphone Peak egyelőre az 1.0.1 ágon van, amely a Gaia verziót takarja. Az alatta dolgozó Gecko motor a Firefox 18-as verziójával egyenértékű jelenleg. Hogy az új képek is izgalmasak legyenek, a Peak telefon felhasználói felületét, a Gaiát frissítettem az 1.1-es ágnak megfelelő új verziónak. Így már láthatóvá vált pár új fejlesztés, például az átállást segítő névjegyimportáló alkalmazás jelentős fejlődése is.

A cikk forrása az IT Café.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.