Hirdetés

A gyártók szerint a LED tv-k élettartama 4 és 10 év között változik (40 000 és 100 000 óra között), a használattól és a karbantartástól függően. Természetesen olyan tényezők játszanak ebben döntő szerepet, mint a típus, a márka, a hely, valamint a környezet. 

Ahogy a többi tévé, a LED-es tévék is elvesztik idővel a fényerőt, csak más ütemben, mint a többi televíziókészülék. A márka szempontjából az LG, a Samsung és a Sony a legmegbízhatóbbak. Mint minden használati eszköznél, itt is fontos, hogy kövessük a termék fejlődését, a hangsúly pedig a minőségen van. Jelenleg a legnépszerűbb az úgynevezett Crystal HD kialakítású készülék, amely nem a legdrágább típusok egyike. Cikkünkben néhány tippel segítünk a legjobb kiválasztásában.

Hogyan hozzuk ki a legjobbat a LED televíziónkból?

A Sony gyártja a legjobb LED tévék jelentős hányadát, amelyek azt ígérik, hogy jó néhány évig szolgálni fognak minket. A Samsung QLED technológiájától eltérően a Sony az OLED paneltechnológiát használja, amely egyes iparági szakértők szerint élesebb és természetesebb színt biztosít a képben, ellentétben a QLED tévékkel.

Sokan azt javasolják, hogy a tévét használat után hagyjuk „standby” módban, vagyis ne húzzuk ki a fali aljzatból. Utóbbira akkor van szükség, ha hosszabb időre elmegyünk otthonról. A készenléti móddal meghosszabbíthatjuk a készülék időtartamát, igaz, erre még konkrét bizonyítékot még nem sikerült felmutatni.

Íme néhány tipp, amivel megelőztetjük a bajokat, és talán növelhetjük a LED tévénk élettartamát:

  • NE hagyjuk bekapcsolva a képernyőt, ha éppen nem nézzük!
  • Kapcsoljuk ki, ha senki nem néz tévét, és húzzuk ki a hálózati csatlakozót is, hogy spóroljunk az energiaszámlán.
  • A LED-tv elhelyezése fontos tényező, ezért NE helyezzük el ablak közelében, a nap ugyanis károsítja az alkatrészeket.
  • NE állítsuk kandalló közelébe, mivel a fapor, hamu és hő ténylegesen lerövidíti az élettartamát.
  • A legjobb eredmény elérése érdekében rögzítsük a tévét a falhoz, ezáltal helyet takaríthatunk meg.
  • NEM szükséges beállítani a fényerő szintjét. Ne feledjük, amint a kép kezd elhomályosodni, ez a képminőséget befolyásolja, amíg végül nézhetetlenné válik. A „film” vagy az „otthoni” testreszabás ugyanolyan jól működik, vagy a „sötét szoba”, vagy a „közepes szoba” kiválasztásával állíthatjuk be a helyiség fénye alapján.
  • NE állítsuk be a kontraszt szintjét. Minél nagyobb a kontraszt, annál nagyobb energiát használ a tv, ami csökkenti a készülék élettartamát. Legyen a kontraszt standard módban.

A fejlődés folyamatos

Az OLED és a QLED TV-k elmúlt néhány évi eladási tapasztalata azt mutatja, hogy a dél-koreai LG Electronics és a japán Sony által gyártott OLED tv-k népszerűek lettek, főleg a kép minősége miatt. A vásárlók különösen a reálisabb színeket és a nagy felbontást, és az egyre kedvezőbb árakat emlegették. Ez nem jelenti azt, hogy a Samsung termékei ne lennének jók, a cég inkább a mobilüzletágra fókuszál a fejlesztések tekintetében.

Forrás: pexels.com

A Crystal UHD és 4K-s készülékek például az eddigi legjobb színvilágot és élességet adják a vékony kialakítás mellett, közel 500 és 800 ezer forintos árkategóriában. Amellett, hogy jól néz ki, ez a televízió akár a munkaeszközünk is lehet a beépített PC módnak köszönhetően. Az okos tv-k népszerűsége szintén jelentős. Itt inkább a szolgáltatás a lényeg, jelenleg a Netflix, az Amazon Prime vagy az Apple TV használata, illetve más okoseszközünk tükrözése lehet kényelmi szempont.

Láthatjuk, hogy a típuskínálat igen széles, vannak, akiket az ár motivál, és akadnak olyanok is, akik inkább a hosszan tartó minőségre mennek. Egy biztos, évről évre újabb termékek jönnek ki, ahol a gyártók a szolgáltatásokra (pl.: Dolby Atmos hangrendszer) helyezik a hangsúlyt.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.