1 hónap már eltelt, 11 még hátra van. Reméljük, hogy idén is Apple termékekben gazdag évünk lesz. Nézzük, mi az amire a világ vágyik. Kezdjük azzal, ami egyértelmű:

iPhone, iPad, Mac

Három termékkategória, ami 99,9%, hogy idén is frissülni fog. Nem kérdés, hogy ősszel érkezik az iPhone 7, illetve 7 Plus. Újragondolt kamerával (akár dupla lencsével, ahogy ma már Ildi megírta Nektek), erősebb proceszorral, elképzelhető, hogy még gyorsabb Touch ID szenzorral, amire már tényleg csak rá kell majd nézzünk, hogy feloldja a készüléket. Én személy szerint nagyon bízom benne, hogy ennél vékonyabb, illetve nagyobbak már nem lesznek az iPhone-ok, hiszen már az iPhone 6-ot alig tudom megfogni (iPhone 5s-nél szerintem meg kellett volna állni…). Persze, lehet azzal jönni, hogy kellenek a tepsi méretű telefonok, mert a piac azt kívánja, bla bla bla… Viszont ha vékonyodik az iPhone, nagyon valószínű, hogy el fog tűnni a telefonból a JACK csatlakozó. Meglátjuk… Az aktuális pletykák szerint a kijelző mérete nem fog változni, tehát marad a 4,7″, illetve 5,5″. Várható megjelenés: Keynote, szeptember.

Csak egy koncepciókép
Csak egy koncepciókép

Mac fronton kb. mindent lehet már tudni: Intel Skylake processzorok, esetleg hosszabb akksiidő. Abban viszont eddig senki sem biztos, hogy érkezik-e a negyedik szín a MacBook-ok közé, mégpedig a Rose Gold. Logikus lépés lenne az Apple részéről, majd meglátjuk. Várható megjelenés: március, bár erre egyre kisebb az esély, ami valószínűbb, az ugyancsak a szeptemberi Keynote.

Elképzelhető, hogy érkezik a Rose Gold MacBook
Elképzelhető, hogy érkezik a Rose Gold MacBook

Mivel tavaly „elfelejtette” frissíteni az Apple a közepes méretű iPad-et, tehát nem kaptunk iPad Air 3-at, valószínű, hogy idén ez is be fog mutatkozni. Ha lesz új Touch ID értelemszerű, hogy ez az iPad is megfogja kapni. A9X, esetleg A10 processzor, 3D Touch, jobb FaceTime kamera, nagyobb akksiidő. Számomra viszont a legnagyobb kérdés, hogy vajon idén frissül-e az iPad mini, illetve az iPad Pro. Egyelőre a mini család frissülésére nagyobb esélyt látok, hiszen nekem valószínűtlennek tűnik, hogy egy háromszázezer forintos iPad évenként frissítsen az Apple. Várható megjelenés: október

Vajon érkeznek az új iPad-ek?
Vajon érkeznek az új iPad-ek?

Mac OS X, iOS

Ahogy minden évben, idén is fogunk kapni két nagyobb frissítést: iOS 10, OS X 10.12. OS X 10.12-nél meg fogjuk kapni a szokásos frissítéseket: gyorsabb Safari, új hátterek, stabilabb rendszer. Szokás szerint nyáron be is fogja az Apple az OS X-et az iOS-el együtt, viszont a nagyközönség számára csak ősszel lesz majd elérhető.

Mi lesz az új név?
Mi lesz az új név?

Idén természetesen meg fog jelenni az iOS 10 is. Itt már nagyobb újdonságokra is lehet számítani, főleg iPad Pro userek számára lesz érdekes a frissítés. Aminek mindenképpen örülnénk: stabilabb rendszer, jobb akksiidő, esetleg új gyári alkalmazások. Kíváncsian várom, hogy milyen lesz a készüléktámogatás (az iPhone 5s-emen még mindig iOS 8 van.). A bemutató dátuma megegyezik az OS X bemutatásának dátumával, illetve ezt is ősztől tudjátok majd letölteni.

Milyen újdonságoknak örülnétek?
Milyen újdonságoknak örülnétek?

És most jöjjenek azok a termékek, ahol semmi sem biztos:

Apple Watch 2

Keveset tudunk, semmi sem biztos. Itthon még szinte el sem rajtolt az Apple Watch, máris szinte minden nap az új verzió képeibe botlok. De mégis mire számíthatunk? Remélhetőleg hosszabb akksiidőre, hogy az alvásunkat is figyelhesse, vékonyabb ház, esetleg új szíjjak. De mondok mégjobbat: okos szíjjak, amik mérik a vérnyomást, vércukrot, stb… De az is elképzelhető, hogy ezt az óra is tudni fogja.

A nagyobb (45mm) méret sem kizárt
A nagyobb (45mm) méret sem kizárt

iPhone 7c, iPhone 6c, iPhone 5se?

Tele van az internet nevekkel, adatokkal, számokkal. De vajon mi lesz a befutó? Mondom mi a helyzet: ahogy már írtam, nekem tökéletesen megfelel az iPhone 5s mérete (4″). A hírek szerint ezzel nem vagyok egyedül. Remélhetőleg az anyaghasználat is hasonló lesz, mint az 5s-nél, színeket felejtsük el. Ha az Apple meghallgatta a felhasználók kéréseit, akkor nagy esély van rá, hogy ősszel (esetleg már márciusban, hiszen ilyen híreket is lehetett olvasni) bemutatásra kerül egy kisseb, talán 4″ modell. Számomra az lenne a logikus, ha az új, kisebb iPhone megkapná az iPhone 6s, esetleg a vele egyidőben debütáló iPhone 7 hardverét. Szuper telefon, remek kamerávál, Touch ID és 3D Touch, több RAM, gyorsabb hardver, stb… Vennék! Várható megjelenés: 10%: március, 90%: Keynote, szeptember.

iPhone 5se, iPhone 6c, iPhone 7c?
iPhone 5se, iPhone 6c, iPhone 7c?

Röviden ennyit, minden időben kiderül. iPod-ot és az Apple TV-t szándékosan hagytam ki, hiszen nem régen érkezett az új Apple TV, a iPod-ról pedig semmi hír. Nagyjából ez a termékpaletta várható 2016-ra. Bár ki tudja… Apple Car?! Sokat hallottunk már róla.

Hirdetés
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.