Megérkezett a várva várt új operációs rendszer, az iOS 9. Szeptember 16.-án este 7 órától lehetett frissíteni a készülékeken az új iOS operációs rendszert. Ahogy azt tapasztalhatjuk és a keynote-on is láthattuk, sok apró újdonsággal bővült az iOS 9.

Nézzük miben is új az iOS 9.
A beépített Jegyzetek applikáció nagy mértékben fejlődött. Mostantól nem csak írhatunk egy-egy fontos információt jegyzetünkbe, hanem ahhoz képeket illeszthetünk és rajzolhatunk is szövegeink mellé, illetve hivatkozást és térképet is szúrhatunk be a jegyzetünkbe. Ezen kívül listát készíthetünk az adott teendőinkről. Jegyzeteinket könnyen bővíthetjük Safari és sok más alkalmazáson keresztül, amit a Megosztás fülnél találunk meg. Akik több Apple terméket is használnak, azoknak jó dolog, hogy az iCloudnak köszönhetően egy adott eszközön mentett jegyzetek szinkronizálódnak a többi készülékre.

iOS 9

iOS 9

A hírek szerint gyorsabb működést produkál az iOS 9, az én iPhone 6 készülékemen néha belassul, szaggat, így bízok benne egy újabb frissítésnél ezek a hibák javítva lesznek. Az operációs rendszer mindössze kicsivel több, mint 1 GB helyet foglal, ez azért érdekes, mert az eddigi operációs rendszerek akár 3-5 GB-ot is foglaltak telefonunkon.

Az új operációs rendszer jobb akkumulátor üzemídőt biztosít számunkra, ezt személy szerint is tapasztaltam. Tapasztalataim szerint ez csak pár százalékkal javít az üzemidőn, de számomra ez is sokat jelent.

Sirinél is rengeteg újdonságot fedezhetünk fel, de sajnos pár funkció Magyarországon nem alkalmazható. Egy keresőfelületen keresztül tudjuk könnyen használni Siri javaslatait. Ez megkönnyíti sokak számára a levelezést, telefonálást, internetezést és még sok-sok dolgot.

iOS 9

Nekem nagyon tetszik az új betűtípus, ami az iOS 9-ben mindenhol megváltozott. Kicsit igényesebbnek érzem, mint az eddig használt normál betűtípust. Sokak számára ez lényegtelen, viszont vannak akiknek egy-egy olvasásnál sokkal jobban átlátható az olvasott szöveg. A betűtípus mellett a billentyűzet is frissítést kapott, illetve a QuickType funkciót is használhatjuk.

Ami nekem hiányzik az iOS 9-ből az az alkalmazáskezelő felületből használható kedvencek és előzmény kontaktok. Ezentúl a gyakran használt kontaktokat a Spotlight-ból hívhatjuk elő könnyen, így az alkalmazáskezelőből eltűntek. Az alkalmazáskezelő nézete is sokban változott. Ugyanúgy felfelé legyintéssel zárhatjuk el az appokat, azonban design-ban más lett. Az alkalmazások egymást fedve szerepelnek az alkalmazáskezelőben.

Képernyőfotó 2015-09-18 - 12.27.25

A fent említett újdonságokon kívül még rengeteg apró újdonságot fedezhetünk fel az iOS 9-ben. Eltűnt az Újságos applikáció, helyette News néven találhatjuk meg a híreket. A Fotók alkalmazásban új mappát kapnak a szelfik és a képernyőfotók. Az Egészség app és az Mail is tartalmaz különféle újdonságokat.
És egy nagyon jó újítást vehetünk észre, ha a Beállításoknál az Akkumulátor fülnél megnézzük az Alacsony töltettségű módot. Sokan panaszkodnak, hogy épp hogy kibír egy napot az iPhone készülékük, vagy még annyit se. Ezzel a funkcióval százalékokat nyerhetünk, ugyanis még töltjük telefonunkat minden más felesleges funkciót csökkentve használ vagy kikapcsolva. Például a levelek betöltése, helymeghatározás és az alkalmazások frissítése is alacsony módban történnek majd a töltés alatt.

Képernyőfotó 2015-09-18 - 12.14.09

Az iOS 9 kompatibilis iPhone 4S, 5, 5C, 5S, 6, 6 Plusz, 6S és 6S Plusz készülékekkel, továbbá iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro, illetve iPod Touch 5. és 6. generációjával.

iOS 9

forrás: apple.com

Hirdetés
Több éve foglalkozom az okoseszközök világával, eleinte csak az Apple termékek érdekeltek, de ma már szívesen olvasok és írok más okoskütyüről is. Kövess Instagramon: