Hirdetés

Hétfő délután óta hatalmas tisztogatásba kezdett a Facebook és sorra törli vagy tiltja le a magyar felhasználók fiókjait. A tiltás nem kizárólag a Facebook profilokat érinti, hanem a közösségi oldalhoz tartozó többi platformot is, közte a Messengert és az Instagramot is.

Hivatalos válasz vagy indoklás a közösségi óriástól egyelőre nem érkezett a problémára. A HVG információi szerint a Facebooknál tisztában vannak a hibával, de ennyi.

A fióktörlési hullám hétfőn indult be a Facebookon és azokon kívül, akiknek privát oldalát eltávolította a közösségi oldal, a publikus oldalak kezelői szenvedhetik meg a legjobban. A legnagyobb magyar Facebook-oldalak like-jainak és követőinek száma is vészesen sokat esett. A Tech2.hu Facebook-oldaláról, ahol a cikkeket és videókat szoktuk megosztani is eltűnt közel ezer követő egy nap alatt. A Tech2.hu Közösség csoportból is több száz tag tűnt el, illetve többen jeleztétek a csoportban, hogy bármilyen figyelmeztetés nélkül törölte a közösségi oldal a fiókotokat.

Bár a Facebook nem kommentálta a letiltások ügyét, több teória is szárnyra kapott. Vannak, akik szerint azért tiltották őket, mert politizáltak a kommentekben, mások azt vizionálják, hogy a Huawei mobilok felhasználóit dobálja ki a Facebook. (Mint megírtuk, nemrég a közösségi portál megszüntette együttműködését a kínai telefongyártóval.)

A legészszerűbb magyarázatnak az tűnik, hogy a Facebook olyan fiókokat tilt le vagy töröl, melyek többször lettek regisztrálva. Ez egybevágna az oldal kamuprofilok és a trollok ellen tervezett szankcióival.

Nézzétek meg Laci videóját is!

Kamu a Mark Zuckerbergtől jött levél!

A letiltásokkal egyidőben megjelent a Messengerben egy régi típusú, továbbküldős üzenet. Ez Mark Zuckerberg nevében, tört magyarsággal és rossz nyelvtannal arra szólítja fel a címzettet, hogy küldje tovább 18 embernek, mert máskülönben a szerverek telítettsége miatt törölni fogják fiókját. Természetesen ez az üzenet spam, ha valaki ilyet kap, ne küldje tovább 18 embernek!

Ezt tudod tenni, ha letiltották a fiókodat vagy félsz, hogy letiltanak:

  1. Ha azt veszed észre, hogy nem tudsz bejelentkezni a Facebookra, legelőször próbálj meg másik eszközön belépni a fiókodba. Hallottunk olyanról, akinek telefonján nem, de PC-n elérhető maradt a profilja.
  2. Ha ez nem működik, de felajánl a Facebook lehetőséget arra, hogy hitelesítsd magadat, akkor azt érdemes megtenned. Ugyanakkor érzékeny személyes adatokat (például bankkártya adatait, személyi igazolvány számát, stb.) NE add meg! Az email cím, név, esetleg telefonszám alapján a Facebooknak be kell engednie.
  3. Ha oldalakat kezelsz (kezeltél), akkor kérj meg egy másik admint, hogy nézze meg, be van-e (be volt-e) állítva a kétlépéses hitelesítés. Az álhírek elleni harc részeként a Facebook a hónapokban kötelezte erre a különböző oldalak adminjait és moderátorait. A kétlépcsős hitelesítéshez nem feltétlenül szükséges a telefonszámodat sem megadni! Ajánlom a DUO Mobile nevű applikációt, mely a Facebook által hitelesített és működik PC-n, iOS-en és Androidon is.
  4. Ha törölték a fiókodat és szeretnéd visszakapni adataidat (például a fotókat), arra elméletben van lehetőséged. A Facebook fel kell, hogy ajánljon egy olyan opciót, melyben a regisztrációkor megadott email címedre (vagy ha több van, az email címek egyikére) küldenek egy linket, melyről tömörítve le tudod tölteni az adatokat. Ez a .zip fájl tartalmazni fogja az összes fotót, szöveges posztot, egyebeket. Ha ilyen lehetőséged nincsen, akkor a közösségi oldal supportját kell megkeresned!
    Aktív fiókkal ide kattintva éred el a Facebook azon funkcióját, amin le lehet tölteni az adataid.

Fontos még tudnod azt is, hogy a Messengert tudod használni Facebook profil nélkül is!

Ebben a cikkben részletesen leírjuk, hogy mit tehetsz, ha letiltott a Facebook.

Ha a Facebook reagál a tömeges letiltások kapcsán, frissítjük a cikket.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.