Tegnap, azaz szeptember 30-án az Apple elérhetővé tette legújabb OS X szoftverét, az El Capitant.
Az új operációs rendszer az OS X Yosemite rendszerre épít mint látványvilágban, mint funkcióiban, azonban sok apró újdonsággal gazdagodott az El Capitan operációs rendszer. Nézzük mik az újdonságok.

Mégjobb teljesítmény

Az eddiginél is jobb teljesítményt nyújt majd Mac géped az új operációs rendszerrel. Mindennapi feladatainkat hatékonyan végezhetjük el, legyen szó akár levelezésről vagy a pdf fájlok használatáról. Emellett sokkal könyedébben kezeli a gépen futó alkalmazásokat is.

Egyszerűbb használat

Az OS X Capitan minden idők legegyszerűbb használatát teszi lehetővé. Az újítások közt szerepel az alkalmazások párhuzamos használata, kedvenc webhelyeink rögzítése, információk keresése, az e-mailezés, és végül de nem utolsó sorban a jegyzetek applikáció is sok újdonságot tartalmaz.

Képernyőfotó 2015-10-01 - 17.34.13

Mission Control – Nagyot alakíthatsz a helykihasználásban

Az El Capitan operációs rendszerben egy letisztult Mission Controlt használhatunk. Csak legyintsünk felfelé egyszerre három ujjunkkal és máris elénk tárulnak a megnyitott ablakok, anélkül hogy bármelyik is fedné egymást.

Képernyőfotó 2015-10-01 - 17.22.47

Eltűnt a kurzorod? Keresd meg.

Ez a funkció segít neked könnyedén megtalálni a kurzort, ha hirtelen nem találod a képernyődön. Mozgasd az ujjad ide-oda az érintőpadon, vagy remegtesd az egeret és a kurzor máris nagyobb méretű lesz, így könnyen észrevehő lesz.

Jegyzetelj sokoldalúan

Sokak számára használt beépített Jegyzetek applikáció mostantól még több lehetőséget nyújt nekünk. Ezentúl jegyzeteidet bővítheted URL-címekkel, fotókkal, videókkal és térképdatokkal, illetve ellenörzőlistát is készíthetsz. Az iCloud segítségével pedig az összes eszközünkön megjeleníthetjük jegyzeteinket.

Képernyőfotó 2015-10-01 - 17.28.12

Megújult Fotók alkalmazás – Minden a helyére kerül

Albumaidat dátum, cím és több szempont alapján rendezheted a megújult Fotók alkalmazásban. Ezen kívül helyadatokat adhatsz hozzá egy-egy képhez, illetve az Arcok funkcióval most még egyszerűbben rendelheted hozzá ismerőseid nevét portréikhoz.

Képernyőfotó 2015-10-01 - 17.33.04

Megújult Safari

Eddig is sok beépített funkciót használhattunk a Safari böngészőben, azonban most még több lehetőségre tehetünk szert a megújult böngészőben.

Az új rögzített webhelyek funkcióval a könnyebb elérés érdekében rögzíthetjük kedvenc weboldalainkat pár kattintással. Egyszerűen csak jobbra kell húzni kurzorral az adott weblapot a lapsáv bal széléhez és az máris a bal oldalon fog megjelenni kis ikonnal.

Képernyőfotó 2015-10-01 - 17.33.49

Két másik hasznos funkcióval is bővült az Apple elsőszámú böngészője. Egy kattintással lenémíthatod a hanglejátszást a Safariban anélkül hogy keresgélnénk honnan is jön az adott hang, illetve az AirPlay segítségével könnyen átjátszhatjuk a weboldalakon megjelenő videókat HD-tévénkre.

Képernyőfotó 2015-10-01 - 18.16.10

Az új operációs rendszer kompatibilis:

– Xserve (Early 2009)
– MacBook Air (Late 2008 és újabb kiadások)
– MacBook (Late 2008 alumínium, Early 2009 és újabb kiadások)
– MacBook Pro (Mid/Late 2007 vagy újabb kiadások)
– Mac Pro (Early 2008 vagy újabb kiadások)
– iMac (Mid 2007 vagy újabb kiadások)
– Mac mini (Early 2009 vagy újabb kiadások)

Az OS X El Capitan ingyenesen letölthető a mac felhasználók számára a Mac App Store-ból.

forrás: apple.com

Hirdetés
Több éve foglalkozom az okoseszközök világával, eleinte csak az Apple termékek érdekeltek, de ma már szívesen olvasok és írok más okoskütyüről is. Kövess Instagramon: