Hirdetés

A Lenovo a hosszú évek óta ismert és sikeres üzleti ThinkPad laptopjai mellé kínál olcsóbb alternatívát a ThinkBook névre keresztelt géppel. A kisebb vállalkozásokat és a fiatalabb generációt célozza az új gép, mely hidat képez az üzleti laptopok és a fogyasztói (consumer) gépek között.

A ThinkBook július végén érkezik meg a magyar boltok polcaira, s bár a képeken nemzetközi billentyűzetet láthattok, a Lenovo sajtótájékoztatóján megnyugtattak, hogy itthonra magyar kiosztással rendelkező gépek jönnek.

A 13 és 14 hüvelykes ThinkBook különbségei, kijelző

13 és 14 hüvelykes kijelzővel választható a gép, felbontásuk azonos, 1920 x 1080 pixeles. A 13 hüvelykes gépben található panel azonban 300 nites fényerőre képes, míg a 14 hüvelykes társa csak 250 nitre. A kijelző fényerejében pedig a hardveres különbségek ki is merülnek a kisebb és a nagyobb méretű gép között. Természetesen a méretkülönbség miatt a súlyuk még eltérő: a 13 hüvelykes gép 1,4 kilogramm, míg a 14 hüvelykes gép 1,5 kilót nyom.

Súlya és mérete alkalmassá teszi a ThinkBookot arra is, hogy a hátizsákjába dobva bárhová könnyedén magával vigye az ember

A ThinkBook bal oldalán a gyártó saját töltőjének csatlakozóját, egy HDMI portot, egy USB Type-C csatlakozót (sajnos nem Thunderbolt 3) és egy 3.5 milliméteres fejhallgató/mikrofon portot találunk. Jobb oldalra két Type-A USB 3.1 került és ezzel végére is érünk a csatlakozók választékának.

Hardver

RAM terén 8GB vagy 16GB közül választhatunk, a grafikus kártya egy AMD Radeon 540X, a tárhelyet pedig egy 128GB, 256GB vagy 512GB méretű SSD biztosítja. A 128GB-os és a 256GB-os modell között minimális eltérés van árban, így érdemesebb lehet a nagyobbat választani. Ha valaki az irodai munka helyett saját felhasználásra venné a gépet és játszana rajta, az AMD Radeon 540 képes a grafikailag intenzívebb feladatokat is ellátni, viszont a közepes teljesítménynél ne várjunk tőle többet. Az akkumulátoros üzemidőt pedig az ilyen feladatok észrevehetően visszább vethetik, szóval ezzel számolni kell.

A gép jobb oldalán két USB-A található
A bal oldalon bővebb a portok száma. Igaz, a Lenovo saját töltője helyett egy Thunderbolt 3-as port jobb lenne

A ThinkBook az Intel nyolcadik generációs i7-es processzorait használja, a Lenovo szerint ezekkel a CPU-kkal normál munka mellett tíz óra feletti üzemidőt képes biztosítani a gép a 45 wattórás akkumulátoráról. Mint a sajtótájékoztatón megtudtuk, a gépek 180 fokban kihajtható kijelzőjét úgy tervezték át a Yoga termékcsaládhoz képest, hogy a hűtőbordák itt még több szabad felülethez jussanak, így még jobban hűtve a gépet és optimalizálva az akkumulátorról történő működést.

Külső, ár

Esztétikailag a ThinkBook közelebb áll a Lenovo fogyasztói ágba szánt gépeihez, például az IdeaPad vagy Yoga termékcsaládhoz, mint az üzleti ThinkPadekhez. A bekapcsoló gombba épített ujjlenyomat-leolvasó, a kijelző és a billentyűzet körül levékonyított kávák inkább idézik meg az IdeaPad 530-at, mint az átlagos ThinkPadeket. Természetesen nem az egymilliós, csúcs-ThinkPadre, az X1 Carbonra gondolok itt. Viszont a ThinkBook nem is azon az árszinten lép be a piacra, ahol az X1 Carbon és társai találhatóak. 250 ezer forintos induló árra és a kimaxolt konfigurációért 350 ezer forintos árra számíthatunk a ThinkBook esetében, ám ennek ellenére az összeszerelés minősége és az anyaghasználat a demó készüléken tűnt olyan jónak, mint a felsőkategóriás gépeken.

Eloxált alumíniumból készül a ThinkBook teljes háza, egyedül a kijelzőt körülvevő rész és a billentyűzet műanyag a gépen. A klaviatúra a Lenovotól megszokott kiváló minőségű, kényelmes távolságra vannak a billentyűk, van egy sor funkcióbillentyű és három fokozatú háttérvilágítás. A billentyűzet alatt elrejtve találunk két Harman hangszórót, melyek a gyártó szerint kiváló hangzást biztosítanak, de arról, hogy ez igaz-e, egy tesztet követően fogunk tudni nyilatkozni.

Első látásra a ThinkBook irodai laptopnak és privát felhasználásra szánt gépnek is megállja a helyét. Igényes dizájn, anyaghasználat, összeszerelés és olyan hasznos apróságok jellemzik, mint a fizikailag elrejthető webkamera vagy az integrált ujjlenyomat-leolvasó és a TMP 2.0-ás chip. Igaz, a Thunderbolt 3-as port hiánya furcsa, viszont az árával ezen hiányosságát szerintem kárpótolja a gép.

A Lenovo ThinkBook július végétől elérhető kereskedelmi forgalomban Magyarországon. Amennyiben lesz rá lehetőség, igyekszünk tesztet is készíteni róla.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.