4,7 az új 4 hüvelyk!

Viszonylag csendben egy sajtóközleményben és egy frissített termékoldalon bemutatkozott az új iPhone SE. A 4,7 hüvelykes készülék a 11-es széria csúcshardverét ötvözi a 8-as szériával. Ráadásul utóbbit váltja is az Apple-től közvetlenül megvásárolható készülékek palettáján régiónkban.

Kezdjük azzal, ami mindenkit a legjobban érdekel egy új iPhone esetén, az árral:

  • 64GB-os modell: 179.990 forint
  • 128GB-os modell: 199.990 forint
  • 256GB-os modell: 239.990 forint

Jó, utóbbi elég húzós, de a többi egész korrektnek mondható almás berkekben. Április 17-től rendelhető a weboldalon, 24-én szállítja ki leghamarabb az Apple. Egy év Apple TV+ előfizetés természetesen jár ehhez is, bár bevallom, néha úgy érzem, én vagyok az egyetlen, aki azt nézi Magyarországon…

De személyes drámám helyett inkább jöjjön az új iPhone SE külső és a belső bemutatása!

A ház a már ismert kialakítást kapta: a mai trendekhez képest vastag kávák ölelik körbe az évek óta ismert 4,7 hüvelykes IPS LCD Retina HD kijelzőt. A kijelző 1334 x 750 képpontos felbontással, 326 ppi képpontsűrűséggel bír. 625 nit fényerőn maximalizál és van benne True Tone, amivel a kijelző színhőmérséklete alkalmazkodik a külvilághoz. 3D Touch viszont már nincs, helyette itt is Haptic Touch van.

A kijelző alatt az első iPhone óta jól ismert cimbora néz ránk vissza, a Home gomb. Benne természetesen a harmadik generációs Touch ID, mellyel fizetni és azonosítani is tudunk.

A telefon méretei 67.3 x 138.4 x 7.3mm, súlya 148 gramm. Aki egy eredeti SE méretű új SE-t várt, az csalódott lehet, de az új SE a bizonyíték arra, hogy akkorára nőttek a mobilok 2020-ra, hogy a 4,7 hüvelyk már kicsinek számít. Igaza volt a Samsungnak 2011-ben, amikor a Galaxy Note-ot, mint a jövőt bemutatta.

A ház IP67-es besorolást kapott, eszerint fél órát kibír egyméteres vízben. Természetesen az Apple garanciát nem vállal a vízkárra, így nem feltétlenül érdemes kipróbálni.

A házon jack csatlakozó nincs, helyette alul figyel a szokásos Lightning port a hangszóró és a mikrofonok között. A beszédhangszórót és a rendes hangszórót együtt használja az új SE, így ez is képes sztereóban szólni. A keret alumíniumból van, az előlap és a hátlap üveg. Utóbbin keresztül mehet a vezeték nélküli QI töltés is. Vezetékes gyorstöltésre is képes a telefon 18 wattal, amennyiben van hozzá Apple gyorstöltőnk és megfelelő kábelünk otthon.

A dobozban az új SE mellé ugyanis a szokásos 5 wattos töltőfej, USB-Lightning kábel és egy Lightning fülhallgató van. De a sima 11-hez sem járt gyorstöltő, így ez talán nem meglepő.

Hardver és kamera tekintetében nincs miért szégyenkeznie az új SE-nek

Az iPhone 11 és 11 Pro mobilokban található A13 Bionic processzort kapta, harmadik generációs neural engine-nel. A RAM méretéről egyelőre nem tudni, véleményem szerint 3GB-ot, maximum 4-et kapott az új SE.

A kamera az iPhone XR-ből ismert 12 megapixeles nagylátószögű egység. F/1.8-as rekeszértékkel, szoftveres portré móddal, utólagos mélységállítással és optikai képstabilizálással. A kamerát az Apple állítása szerint újból zafírkristály védi. A lencse mellett négytónusú True Tone vakut kapunk.

Az Apple sajtóközleménye szerint akár ilyen képek is készíthetők az új SE kamerájával

A hátlapi kamera képes 4K-ban 60fps-sel is rögzíteni, tud 1080p-ben 240fps-sel lassított felvételt készíteni. Az autofókusz működik 4K-ban is, ahogy fotózni is tudunk videofelvétel közben.

Az előlapi kamera is egy régi ismerős. A 7 megapixeles f/2.2-es szenzort találjuk itt. Érdekesség, hogy bár nem a FaceID-hoz használt TrueDepth kamerarendszer van az új SE-ben, mégis képes szoftveresen portré módot rekreálni az előlapi kamerával. Van Live Photo és Smart HDR is.

Az akkumulátor méretéről az Apple-höz híven nem tudunk egyelőre, a gyártó szerint az új SE az iPhone 8-hoz hasonló üzemidőt képes produkálni. Az A13-as CPU energiatakarékosságából és a kijelző méretéből adódóan azonban nem csodálkoznék rajta, ha túlszárnyalná a 8-as modelleket.

Hálózatok terén is van újdonság, legalábbis az iPhone 8-hoz képest. Az új SE támogatja a Wifi 6-ot, a Gigabit LTE-t és már dual SIM-et is tud kezelni. Utóbbit természetesen nem fizikai formában, hanem egy nano SIM kártyát és egy eSIM-et.

Fekete, fehér és Product (RED) piros színekben az új SE április 24-től kapható a cikk elején írt árakon. Természetesen iOS 13-mal érkezik az új készülék.

Teszt legyen róla? Írjátok meg kommentben!

Hirdetés
FORRÁSApple
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.