Hirdetés

Tegnap mutatta be a Samsung legújabb hardverfejlesztéseit, melyek a jövő tavasszal érkező új csúcsmobilokban debütálhatnak. Bemutatkozott az Exynos 990-es mobil SoC, az Exynos 5123 5G modem és egy új, 12GB-os LPDDR4X memórialapka. A gyártó szerint ezek együttes működésével a mobilcentrikus mindennapjainkban érezhető fejlődés várható majd.

Az Exynos 990 az eddigi Exynos lapkák esetében is keveri a saját technológiáját az ARM alapokkal. Az Exynos 990 7 nanométeren EUV gyártástechnológiával készül. A magok közül kettő a Samsung saját fejlesztései alapján készül, kettő Cortex-A76, a háttérfolyamatoknak pedig négy Cortex-A55 tesz eleget. Felépítésében szinte teljesen megegyezik a Samsungtól eddig is megszokottal. A GPU viszont kapott egy nagy löketet. A Mali-G77 MP11 ugyanis már támogatja a 120 Hz-es frissítési rátát. A grafikus chip NPU-ja továbbra is két maggal dolgozik. A GPU nyers teljesítménye egyébként 20%-ot ugrott felfelé az elődhöz képest a Samsung szerint.
A 990 már nem csak az LPDDR4x-et támogatja, hanem az LPDDR5-ös memóriát is. A képfeldolgozó pedig 108 megapixelben is tud képet készíteni, míg két kamera esetén a 24,8 megapixelt tudja szinkronban kezelni.

Az Exynos 990-hez kapcsolódik az 5123-as 5G modem is. Itt az előddel ellentétben nem a rendszerchipbe van integrálva a modem, hanem külön dolgozik (5G Sub-6GHz, 5.1 Gbps + 5G mmWave, 7.35 Gbps). Ezzel azonban jobbak lettek az elérhető sávszélességek 5G és 4G (Cat.24 támogatás 3 Gbps letöltéssel) esetén is.

Az új DRAM memóriachipekkel a Samsung azt érheti el, hogy telefonjaiban a 4K-s videófelvételek és a multitasking jobbá válljon. Az említett 12GB-os LPDDR4X memóriát vélhetően eUFS 3.0-ás NAND-al társítva látjuk majd viszont a 2020 elején érkező csúcstelefonokban.

A gyártás még ezévben elkezdődhet, az első készülékek pedig jövő év elején, a 2020-as MWC-n érkezhetnek.

Hirdetés
FORRÁSSamsung
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.