Hirdetés

Vidéki lakosként nagyon sok csomag érkezik hozzám, amikben a tesztkészülékek vannak és majdnem belefutottam ma egy csaló SMS-be. A kattintástól egy tegnap kapott sajtóközlemény tántorított el, amit a Nemzeti Kibervédelmi Intézet küldött ki, miszerint a csalók csomaküldeményre hivatkozva próbálnak vírust telepíteni a mobilunkra.

Én is megkaptam a csaló SMS-t

Az SMS ugyan nem tartalmaz ékezetes karaktereket, de a nyelvezete könnyen megtévesztő lehet. Az esetek nagy részében ráadásul hazai telefonszámról érkezik az üzenet, viszont ha rákattintanak a linkre, akkor egy alkalmazás telepítésére próbál rávenni a megnyitott oldal, amit ha megteszünk, adatlopásra is képes trójai vírus kerül telepítésre. A vírus képes hozzáférni az SMS, Internet, NFC, Bluetooth és telefonkönyv funkciókhoz is.

A NKI a következőket javasolja, ha találkozik ezzel az SMS-sel:

  • Soha ne kattintson az üzenetben levő applikáció letöltés hivatkozásra!
  • Amennyiben az SMS üzenetben található káros hivatkozás megnyitásra került, haladéktalanul értesítse az intézmény informatikai területét!
  • Minden esetben külön keressen rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valóságtartalmát!
  • Incidens bejelentése az NBSZ NKI részére a csirt@nki.gov.hu e-mail címen vagy az nki.gov.hu weboldalon keresztül, melyek során a feladó telefonszáma, valamint a szöveges üzenetben található hivatkozás is kerüljön rögzítésre.
Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.