Hirdetés

A Kínában megtartott fejlesztői konferenciáján a Huawei bejelentette a HarmonyOS második generációját. Emellett közöltek egy ütemtervet is, melyben az szerepel, hogy az eddiginél sokkal több eszközre hozzák el a rendszert.

A HarmonyOS-t ezentúl okostévék, autók belső egységei, okosórák és karkötők mellett okostelefonokra is szánja a Huawei — jelentette be Richard Yu, a cég vezetője. A HarmonyOS 2.0 bétájának SDK-ja a fejlesztők számára már a mai naptól elérhető, igaz, egyelőre csak az okosórák és televíziók által használt változat. A mobiltelefonokra szánt változatra Yu szavai szerint 2020 decemberéig kell várni. Ennek kapcsán megjegyezte azt is, hogy akár már jövőre piacra kerülhet HarmonyOS alapú okostelefon.

A Huawei emellett beindította az OpenHarmony projektet is, ami a rendszer egy nyílt forráskódú változatát biztosítja a fejlesztők számára, melyre építkezhetnek — hasonlóan ahhoz, ahogy az AOSP működik az Android esetén. Az OpenHarmony jelenleg csak 128MB vagy kevesebb RAM-mal szerelt készülékeket támogat, a limit azonban jövő áprilisig 4GB-ra nő, 2021 októberében pedig teljesen eltűnik majd.

A HarmonyOS és az OpenHarmony projekt az amerikai embargó miatt lehet különösen fontos projekt a Huawei számára.

Hirdetés
FORRÁSThe Verge
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.