Hirdetés

Az online térben számos félrevezető, hamis tartalommal találkoznak nap mint nap a diákok, az ilyen káros tartalmak felismerési készségének kialakításában segít a Pajzs app.

A Pajzs app egy játék, ami megtanít valami fontosra az online térben: felismerni a hamis információt, a manipulált, kontextusból kiragadott képeket, amikkel nap mint nap mindannyian találkozunk.

Játékot fejlesztettek a diákoknak a médiatudatosság növelésének érdekében - itt a Pajzs app„Az applikáció egy 100 kérdésből álló teszt, amely egy fiktív közösségimédia-oldalba van ágyazva. A játékos posztokat lát, azonban ezeket nem lájkolni kell, mint más platformokon, hanem el kell dönteni, hova soroljuk őket: gyanúsnak egy adott szempont alapján, vagy megbízhatónak. Ennek eldöntéséhez a játékos segítséget is kap: egy-egy szempont szakértői csetüzenetek formájában mondják el a legfontosabb tudnivalókat.

Az app öt szempontot mutat be, amelyek a gyanús online tartalomra utaló jellemzők lehetnek. Ezek:

  • a digitális kép- és videómanipuláció,
  • a hirdetés, eladás rejtett szándéka,
  • az elfogultság,
  • a trollkodás és az agresszió,
  • valamint a tartalom eredeti kontextusból történő kiemelése.”

– írja az Idea Alapítvány, a játék fejlesztője a honlapján.

Az applikáció akár tanórai keretek között vagy szorgalmi feladatként is használható az oktatásban, hiszen illeszkedik számos tantárgy tematikájába, így tanároknak és diákoknak is egyaránt érdemes lehet csekkolni.

A játék itt érhető el, a hozzá tartozó leírás illetve tanári útmutató pedig itt.

A kiemelt képet Prateek Katyal készítette, forrása: Pexels

Hirdetés
FORRÁSIdea Alapítvány
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.