Egy dizájnbeli hiba miatt az elmúlt 20 évben kiadott Intel processzorokban komoly biztonsági rést fedeztek fel, ami mindössze a hackereknek jó hír. Ez a probléma több millió számítógépet érint, viszont ennek javítása szerencsére operációs rendszer szinten is megoldható.

A tervezési hiba miatt teljesen átlagos programok is hozzá tudnak férni a kernel memória adataihoz. A kernel vezérli az egész operációs rendszert, kapcsolatot létesít az applikációk és a processzor, valamint a többi hardveres elem között. A hackerek a hiba miatt hozzáférhetnek a védett memóriaterületekhez, ahonnan akár személyes adatokat is kiolvashatnak.

Ezt a problémát Meltdown néven emlegetik, azonban nem csak az Intel processzorokban van hiba, hanem az AMD és az ARM procikban is. A Spectre névre keresztelt biztonsági résnek “köszönhetően” – AMD és ARM alapú gépeknél – a  hackerek az egyébként jól tervezett és biztonságos appokat is rá tudják venni, hogy titkos információkat adjanak ki. Ez nehezebben használható a hackerek számára, mint a Meltdown, azonban javítani is nehezebb – mondta Daniel Gruss, a Grazi Műszaki Egyetem egyik kutatója. Az Apple és a Microsoft már reagált a problémára, így a Windows és macOS rendszerekben már elindult a hiba javítása.

Az Apple még a macOS 10.13.2-vel kiadott egy részleges javítást, azonban végleges javítást a macOS 10.13.3 fog hozni.

A Microsoft is elkészült a hibajavítással, mely foltozza ezt a biztonsági rést, azonban ez bizonyos esetekben jelentős lassulással fog járni. A Windows 10 rendszerekre még ma (2018.01.04.) megérkezik a javítócsomag, ami automatikusan települni fog, a régebbi operációs rendszer használók pedig jövő kedden kapják meg a frissítést.

A rossz hír, hogy – mindamellett, hogy biztonságos lesz a géphasználat – akár 5-30%-kal is lassulhatnak a számítógépek. A lassulás mértéke erősen függ a konfigurációtól, a gyorsabb gépeket kevésbé látványosan viseli majd meg a helyzet, viszont a régebbi processzorokkal felszerelt gépeknél sajnos érezhetőbb lesz. Az elsődleges szempont most a biztonság, utána pedig igyekeznek javítani a lassulás mértékén.

Az ezredforduló óta nem volt ilyen súlyos hardveres hiba, szerencsére a szoftvergyártó óriások hamar reagáltak, így akinek fontos, hogy adatai biztonságban legyenek, az telepítse a frissítést!