Hirdetés

Egy dizájnbeli hiba miatt az elmúlt 20 évben kiadott Intel processzorokban komoly biztonsági rést fedeztek fel, ami mindössze a hackereknek jó hír. Ez a probléma több millió számítógépet érint, viszont ennek javítása szerencsére operációs rendszer szinten is megoldható.

A tervezési hiba miatt teljesen átlagos programok is hozzá tudnak férni a kernel memória adataihoz. A kernel vezérli az egész operációs rendszert, kapcsolatot létesít az applikációk és a processzor, valamint a többi hardveres elem között. A hackerek a hiba miatt hozzáférhetnek a védett memóriaterületekhez, ahonnan akár személyes adatokat is kiolvashatnak.

Ezt a problémát Meltdown néven emlegetik, azonban nem csak az Intel processzorokban van hiba, hanem az AMD és az ARM procikban is. A Spectre névre keresztelt biztonsági résnek „köszönhetően” – AMD és ARM alapú gépeknél – a  hackerek az egyébként jól tervezett és biztonságos appokat is rá tudják venni, hogy titkos információkat adjanak ki. Ez nehezebben használható a hackerek számára, mint a Meltdown, azonban javítani is nehezebb – mondta Daniel Gruss, a Grazi Műszaki Egyetem egyik kutatója. Az Apple és a Microsoft már reagált a problémára, így a Windows és macOS rendszerekben már elindult a hiba javítása.

Az Apple még a macOS 10.13.2-vel kiadott egy részleges javítást, azonban végleges javítást a macOS 10.13.3 fog hozni.

A Microsoft is elkészült a hibajavítással, mely foltozza ezt a biztonsági rést, azonban ez bizonyos esetekben jelentős lassulással fog járni. A Windows 10 rendszerekre még ma (2018.01.04.) megérkezik a javítócsomag, ami automatikusan települni fog, a régebbi operációs rendszer használók pedig jövő kedden kapják meg a frissítést.

A rossz hír, hogy – mindamellett, hogy biztonságos lesz a géphasználat – akár 5-30%-kal is lassulhatnak a számítógépek. A lassulás mértéke erősen függ a konfigurációtól, a gyorsabb gépeket kevésbé látványosan viseli majd meg a helyzet, viszont a régebbi processzorokkal felszerelt gépeknél sajnos érezhetőbb lesz. Az elsődleges szempont most a biztonság, utána pedig igyekeznek javítani a lassulás mértékén.

Az ezredforduló óta nem volt ilyen súlyos hardveres hiba, szerencsére a szoftvergyártó óriások hamar reagáltak, így akinek fontos, hogy adatai biztonságban legyenek, az telepítse a frissítést!

Hirdetés
FELHASZNÁLT IRODALOMHVG
FORRÁSTheVerge
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

8 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Kedves Tech2! Egyre inkább csalódnom kell bennetek, mivel ti is felültetek a CÍM „hájp” vonatra az utóbbi időben.
  Teljesen félrevezető, és inkorrekt a cím. Azt sugallja, mintha a W10 lenne a ludas, pedig az esetleges lassulásról az Intel tehet. Másrészt ha elolvastátok (volna) a cikkeket, akkor tudnátok, hogy a lassulás a szerverek terén lesz érezhetőbb, nem az átlagfelhasználói gépeknél.
  Tehát itt szó sincs arról, hogy a W10 gépek belassulnak, főleg az nem igaz, hogy a legtöbb.
  Max abból is az lassulhatna be, ami Intel alapú, ugyan AMD CPU-kat nem érint a hiba.
  Aközött is hatalmas különbség van, hogy mondjuk 1%-al csökken a teljesítmény, vagy 35-el.

 2. A frissítés óta a nem szerver asztali gépünk igen bosszantóan beáll lefagy, vagy sokat gondolkodik végrehajtások közben. A HP Pavilon notebook nem. Örüljön akinek nem jelentkezik ennyire mindez, mely adott esetben egy macro vállalkozást szoríthat padlóra.

 3. Csak kiváncsiság képpen milyen az az Athlon alapú (ami az AMD procik elnevezése) intel proci?

 4. Te is aztán nagy szakember lehetsz 😀 Ahogy a többiek is leírták, az Athlon az AMD, őket pedig nem érinti a hiba 🙂

 5. Komoly vállalkozás lehet amit egy esetleges gép lassulás padlóra szoríthat..:)

Comments are closed.