Hirdetés

Mióta bemutatták az első iPhone-t, hatalmasat fejlődött az iparág és ez a cégek márkaértékén is meglátszik.

Az utóbbi 10 évben nagyon átrendeződtek az erőviszonyok. Az Apple listavezető volt, de úgy tűnik egy másik vállalat most megelőzte.

forrás: BrandZ

A BrandZ listája szerint véget ért a tech vállalatok egyeduralma, ugyanis az amerikai kereskedőóriás az Amazon került az élre. Az Amazon leginkább a webshopjának köszönheti ismertségét, de az elmúlt években már ők is szélesítették a termék-portfóliójukat, többek között van videókölcsönzőjük, alkalmazásboltjuk, tabletjeik és e-könv olvasóik, okos-hangszóróik és nem utolsósorban mesterséges intelligenciát is fejlesztenek. Utóbbit biztosan ismeritek, ő Amazon Alexa.

Fontos megkülönböztetnünk a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező cégeket és a legértékesebb márkákat. Ha nem a márkaértéket vizsgáljuk, kicsit változik a helyzet és első helyre a Microsoft kerül a maga 1000 milliárd dollárt is meghaladó tőkéjével, az Amazon itt csak második 916 milliárd dollárral. Az Apple és az Alphabet (vagyis a Google) pedig 750 milliárd dollárt tudhat magáénak. Ezek óriási összegek, de mégis a világ legnagyobb vállalatairól beszélünk.

A listából még kiderül pár érdekesség. A TOP10 márkából 8 amerikai eredetű, 2 pedig kínai. A cégek közül csak kettőnek csökkent a márkaértéke: a Facebooknak és Tencent kínai vállalatnak.

Kíváncsian várjuk, hogy a 2020-as listán marad-e az Amazon a listavezető vagy esetleg egy másik vállalat kerül az élre.

Hirdetés
FORRÁSGSMARENA
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.