Nagyjából egy évvel a nyugati indulást követően a hétvégén itthon is megjelent az Apple Music kereső részében a dalszöveg alapján történő dalkeresés lehetősége.

Ha iOS 12-t futtató készüléken megnyitod az Apple Musicot, azon belül pedig a Keresés menüpontot, akkor valószínűleg ezt az üzenetet fogod kapni:

Ha pedig ezt leokézod, akkor a keresősávban is megjelenik a felsorolásban a dalszöveg. Az iOS mellett az asztali iTunes szoftverben Windowson és macOS-en is működik a funkció. Viszont ahogy Szűcs Ádám az Appleblogon rámutat, Siri továbbra sem tud együttműködni az Apple Music keresőjével, ha dalszövegről van szó.

A keresés minden nyelven működik, így akár magyar dalszövegek között is tudunk vele keresni. Fontos azonban, hogy bár ékezetek nélkül megérti, hogy mit szeretnél, az elütéseket vagy a pontatlanul beírt szövegeket nem igazán tolerálja.

Ebben az Apple le van maradva a Google által fejlesztett YouTube Musichoz képest, mely hónapokkal ezelőtti indulásakor is tudta ezt a funkciót. Sőt, utóbbinak úgy is sikerül kitalálnia, hogy mit szeretnénk, ha nem vagyunk pontosak.

Nem úgy működik az Apple Music, mint a Google

A legegyszerűbb ezt egy nagyon ismert dallal szemléltetni, amit valószínűleg mindenki hallott már egyszer:

Beírtam a Queen Bohemian Rhapsody dalának (kórus után következő) első sorát, amely így szól: „Mama, just killed a man”. Ezt egyből megtalálta az Apple Music, első találatként a Queen dalát is dobta fel.

Azonban, ha nem pontosan írtam be, hanem „Mama, I just killed a man”-ként, ahogy feltételezem, más is megtenné, az Apple Music azokat a feldolgozásokat részesítette előnyben a találati listán, melyeknél az olvasható dalszövegben ez a sor szerepelt elől.

Szemben a YouTube Music mindkét keresésre a Queen eredeti dalát ajánlotta fel első találatként.

A találatok relevancia szerinti rendezésében is másképp működik az Apple keresője, mint a YouTube Musicban található. Ha van a dalszövegben található sorral megegyező című dal, akkor automatikusan a cím alapján egyező dal lesz az első találat. Maradva a Queen Bohemian Rhapsody című dalánál, annak egy másik sorával szemléltetve kerséssel:

Az Apple Music előrébb sorolja az Emery című zenekar dalát, mivel annak címe egyezik az általunk beírttal, hiába ismertebb a Queen dala. Szemben a YouTube zeneplatformján a Queen uralja a találati listát.

Fontos megjegyezni még azt is, hogy a dalszöveg alapú keresésben nem segít ajánlatokkal az Apple Music. Egyelőre ez megmaradt az előadók, albumok és dalok nevéhez, bár még ebben is vannak hiányosságai például a kevésbé ismert zenészek nevével az Apple streamingjének.  De remélhetőleg hamarosan felzárkózik a Google megoldásához ebben.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.