Hirdetés

Már a külföldiek is használhatják a kényelmes mobilfizetést Kínában, ami sokkal egyszerűbbé teszi a fizetést és számos lehetőséget nyújt.

Kína két legnagyobb mobilfizetési szolgáltatása, a WeChat Pay és az Alipay bejelentette, hogy mostantól külföldiek is használhatják a rendszerüket, ha hozzákötik fiókjukhoz külföldi Visa, Mastercard vagy Discover kártyájukat. Korábban ezek használatához helyi bankszámlával kellett rendelkezni.

Már a külföldiek is használhatják a kényelmes mobilfizetést Kínában - illusztráció

A készpénzt elfogadó helyek száma folyamatosan csökken a hatóságok kérésének ellenére, főként a nagyvárosokban, de vidéken is, így a külföldiek számára eléggé macerás volt a fizetés.

Mostantól lehetővé válik az offline és online helyeken való fizetés, az is lehetséges, hogy a turisták rendelhetnek majd Didi autót (Uber szerű szolgáltatás), metrózhatnak vagy kerékpárt kölcsönözhetnek, bevásárolhatnak sokkal kényelmesebben.

A WeChat bejelentése alapján a külföldiek úgy aktiválhatják WeChat tárcájukat, hogyha feltöltik az útlevelüket. A megerősítő kód külföldi telefonszámra is kérhető.

Sajnos a külföldiek nem próbálhatják ki a digitalizált kínai hongbaót, amely pénzzel teli piros borítékok virtuális küldését vagy fogadását jelenti. Eredetileg ez a funkció segített nagyban a WeChat elterjedésében. Az országba látogatók átutalást sem hajthatnak végre, ami nem meglepő, hiszen Kína szigorúan ellenőrzi a határokon átnyúló pénzmozgásokat.

A WeChaten a költési limitek külföldiek számára tranzakciónként 6000 yüan (kb. 284 633 forint átváltva) havi szinten 50 000 yüan (kb. 2 371 942 forint átváltva), éves szinten pedig 60 000 yüan (kb. 2 846 331 forint átváltva). A tranzakciós díjak 200 yüan (kb. 9487 forint átváltva) felett vannak, ez minden tranzakcióra 3%. A váltás mértéke a kártyakibocsátótól és a banktól függ.

Korábban már terveztek hasonlót a digitális fizetés óriásai, azonban akkor nem valósult meg. Valószínűleg mostanra kapott zöld utat a hatóságoktól, illetve felkészülhetett az infrastruktúra is.

Hirdetés
FORRÁSTechCrunch
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.