Nos, kezdjük azzal, hogy Londonba vitt a Nokia. Köhöm, a HMD Global. Tartottak ugyanis egy sajtóeseményt, méghozzá azért, hogy bemutassák a Nokia 9-et. Jó, csak vicceltünk. A Nokia 7.1-et, szóval még mindig sunnyognak az ötkamerás csúcsmodell esetén, de legalább bővítik a termékpalettát. A bemutató helyszíne érdekes volt, kívülről nem mutatott semmit, belül pedig egy minikápolnára hasonlított az egész, belépéskor rögtön vonóshármas fogadott, többnyire ismert számok feldolgozásával, egy igen király képpel a háttérben. No, azt tuti nem valamelyik Nokiával lőtték.

Florian lépett a porondra, aki nyilván büszkén mesélt a fejlődésről, amit a HDM elért az elmúlt időszakban, és bizony ez nem jöhetett volna létre a sok visszajelzés nélkül. Gondoltátok volna? A Nokia 6 nagyon sikeres volt, főleg Indiában és a fejlődő piacokon, és ezt várják a Nokia 5.1 és 6.1 Plustól is. A kedves szavak után jött Juho, aki felkiáltott, hogy juhé. Méltatta az Android One-t, majd bejelentette, hogy a Nokia 6 és 6.1 Plus októberben, a Nokia 8 Sirocco pedig novemberben kapja meg az Android 9-et.

Majd dobpergés és jött az előbb említett új Nokia 7.1, méghozzá 3060 mAh-s akkumulátorral. Kék és szürke színben érkezik a mobil, hátlapján dupla kamerával, Zeiss optikával ellátva. 12 + 5 megapixeles egységekről beszélünk a mobil hátsó felére tekintve, ezek az ujjlenyomat-olvasó közvetlen szomszédai, az előlapi kamera pedig a notch/szenzorsziget vendége, ez arcfelismerésre is alkalmas.

A friss modell képernyőjének erőssége a HDR támogatás, plusz a bokeh effektus, utóbbival, aki még nem hallott volna róla, a hátteret homáylosíthatjuk el. A felhasználó a Pro módnak is örülhet majd vásárlás után, így a záridőt, az érzékenységet, vagy éppen a fehéregyensúlyt is manuálisan lehet állítgatni. Sőt, a Bothie sem maradt el, ezzel egyszerre lehet látni az elő és a hátlapi fő kamera képét.

Elöl 5,84″-es, Full HD+ felbontású PureDisplay kijelző található, némi bevágás bontja meg az egységét, alul elég vastag maradt sajnos a káva. A HDR támogatás elég jól fog jönni videók nézegetésénél, látványos a különbség egy SDR-es telefonhoz képest, tud javítani a kontraszton és a fényerőn is a szoftver.

A belső erőt a Snapdargon 636-os lapka szolgáltatja, ennél azért jobban is megerőltethették volna magukat a finnek, gyári rendszer ide vagy oda. Hiszen jó hír az Android One és a két éves garantált szoftverfrissítési ciklus, de azért na, időtállóság szempontjából illett volna nagyobbat gurítani. Az Android 9.0 Pie hamarosan telepíthető lesz a telefonra, így bekerülhet az adaptív akkumulátor és számos mesterséges intellgienciát használó szolgáltatás.

A 3,5 mm-es jack csatlakozóval ellátott Nokia 7.1 ára 3/32 GB-os kivitelben 299, 4/64-esben pedig 349 euró lesz, október 5-től kezdődik az értékesítés, Magyarországon ez 119 990 forintot jelent hivatalosan, ami sok, nagyon sok, minimum egy Snapdragon 710-et kellett volna. Minimum. Lehet, hogy ezzel csak húzták az időt a Nokia 9 megjelenéséig?

Meglepetések is érkeztek, az egyik ilyen az akár 16 órányi működést garantáló True Wireless Earbuds füles, illetve a 10 órán át működni képes Pro Wireless Earphones, előbbi 129 euróba, utóbbi 69 euróba kerül majd.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt