Hirdetés

Mielőtt akár a laptop, akár az asztali számítógép mellett tennéd le a voksot, gondold át, hosszú távon melyikre lesz szükséged többször, és tényleg fontos-e számodra, hogy ne legyen helyhez kötött a munkavégzés.

Mire használnád

Egy szempont alapvető különbséget jelent a két számítógéptípus között: a hordozhatóság. Gondolkodj hosszú távon, és ha úgy ítéled meg, hogy akár a munka, akár a szórakozás során jól jöhet az, hogy géped nem helyhez kötött, akkor lehet, hogy érdemesebb a laptop mellett döntened. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy el szeretnéd vinni otthonról, hanem arra is vonatkozhat, hogy nem csak íróasztalnál ülve dolgozhatsz, levelezhetsz, rendezgetheted a fotóidat, hanem máshol is. Esetleg olvasáshoz, filmnézéshez szívesebben heversz el az ágyon. Vedd végig, hogy milyen élethelyzetekben lehet társad a gép, illetve ezekhez választhatsz-e más eszközt ‒ tabletet, projektort vagy okostelefont ‒, és ennek szellemében döntsd el, hogy esetedben valóban van-e létjogosultsága a hordozható verziónak.

A másik szempont, ami eléggé egyértelműen kettéválasztja a két kategóriát, a képernyő mérete. Ha valamilyen oknál fogva szükséged van arra, hogy nagy méretű monitorod legyen (munka, filmnézés, fotók vagy videók szerkesztése, több ablak egyidejű használata stb.), akkor az asztali számítógép felé fog billenni a mérleg. Ennek oka egyrészt az, hogy bár kaphatók viszonylag nagy méretű laptopok, ezek ára még használtan is magasabb, másrészt, bizonyos méretigény fölött már csak monitorban gondolkodhatsz. Természetesen ez a probléma áthidalható, ha a laptophoz veszel és csatlakoztatsz egy monitort, vagy a tévé képernyőjét veszed igénybe, de ez macerásabb, és összességében drágább megoldás.

Bonyolódik a helyzet

Pár évvel ezelőtt még más volt a piaci kínálat, de mára már rengeteg területen találhatsz átfedést a laptopok és az asztali gépek között. Egyre sűrűbben és szélesebb kínálatban találkozhatsz olyan termékekkel, amelyek a szolgáltatásaikkal kifejezetten egymás piaci szegmensére kívánnak átnyúlni. Régebben jellemző volt, hogy az asztali számítógépek általában olcsóbb választásnak bizonyultak, hiszen a beszerzési árukon nem feltétlenül mutatkozott meg az a munka, amelyet gép kompaktabbá tétele érdekében végeztek a fejlesztőmérnökök. Ebben az időszakban a laptopok teljesítményének kárára ment a méret csökkentése, így általános érvényű igazság volt, hogy akinek erős gépre van szüksége, az a PC mellett dönt.

Mindkét kategória kínálata erősen szegmentálódott, és ma is folyamatosan tovább gazdagodik az idő előre haladtával. A laptopok között kijöttek a kisebb teljesítményű, a szórakoztatás kellékeit előtérbe helyező „home” verziók, amelyek alacsonyabb áron érhetők el a kategórián belül. De egy új kategória is megvetette a lábát, a gamerek számára tervezett gépek, amelyek olyan teljesítményeket tudnak felmutatni – processzor és kép megjelenítés területén is –, hogy bármelyik PC-nek a becsületére válna.

Tovább árnyalja a képet, hogy használtan is érdemes asztali számítógépet vagy laptopot vásárolni, például a Vaterán, ha kellő körültekintéssel és az eladó leinformálásával jársz el. Sőt: egyedi konfigurációkat is találhatsz az online piactéren.

Asztali gép vagy laptop? Előnyök és hátrányok mindkét oldalon

Általánosságban elmondható, hogy az asztali számítógépek hosszabb távra szóló választást jelentenek, aminek több oka is van. Az alkatrészek könnyebb cserélhetősége miatt sok esetben nem csak (olcsóbb) javításra, de bővítésre is lehetőség adódik, ami külön öröm, ha figyelembe veszed a szoftverek méretének folyamatos növekedését, illetve egyre magasabb processzor-igényét. 

A PC-k gyakran masszívabb felépítésűek, és a mozgatás hiánya miatt kevesebb „atrocitásnak” is vannak kitéve, mint a laptopok. Ez utóbbiak esetében a zsanérok kifejezetten gyenge pontot jelentenek, az állandó csukás és hajlítgatás miatt. Egyes típusoknál a zsanérokban kábelek is futnak, ezek elnyíródása, elfáradása komoly gondokat és költséges javításokat vonhat maga után. 

Nem a gépek hibája, de a laptopok ki vannak téve egy olyan károsodás lehetőségének, amely az asztali gépeket elkerüli: a leejtés és rálépés lehetősége. Sajnos gyakori, hogy a sarkok beütődése vagy egy rossz mozdulat eredményeként olyan károk keletkeznek az eszközben, amelyek nem, vagy csak jelentős költséggel javíthatók.

Beszerzési ár és javítási költségek szempontjából a laptop egyértelmű hátrányaként hozható fel a kompaktsága, illetve integrált alkatrészei, ugyanakkor használati szempontból pont ez rejti az előnyeit. Kis helyet foglal, ha éppen nem használod, könnyedén eltüntethető, hordozható, az irodában is könnyen mobilizálható az eszköz. A beszerzési ára újonnan arányát tekintve még mindig magasabb ugyan, mint a PC-ké, de jobban is tartja az értékét, ha vigyázol rá.

Az asztali számítógép fejlesztését és javítását sok esetben magad is elvégezheted, a pénztárcád szabja meg, hogy mekkora és milyen tudású monitort választasz hozzá. Ugyanakkor, ha PC beszerzésére adod a fejedet, legalább egy munkasarkot ki kell alakítani a lakásban, ahol kényelmesen használhatod, és nincsen útban. A gépház és a monitor nehéz, mozgatása óvatosságot igényel, ám ha valami baja esik, a javítások, alkatrészcserék költségei nyomába se érnek a laptopokénak.

Hirdetés
Drevenyák Dávid
Drevenyák Dávid vagyok és négy éve készítek tartalmakat. Karrieremet tech videókkal kezdtem, ennek köszönhetően berepültem a földet és a világ legnagyobb tech kiállításaira kaptam meghívást. CES Las Vegas, MWC Barcelona, Computex Taiwan és IFA Berlin. Zsüriztem Szöulban és háromszor képviseltem Magyaroszágot az EUIPO által rendezett Ideas Powered rendezvényen.