A karácsony ugyan nem az ajándékozásról kell, hogy szóljon, azonban mégis ilyenkor szokás talán a legnagyobb és remélhetőleg a leghasznosabb ajándékokat adni szeretteink számára. Bizonyára minden családban van olyan, akinek jól jönne egy új laptop, akár munkához, szórakozáshoz vagy éppen tanuláshoz, így még az ünnepi szezon előtt próbálunk néhány tippet adni nektek.

A profik általában jól tudják, hogy mi kell nekik, vagy ha nem, akkor komolyan utánanéznek, így ma inkább azok számára ajánlanánk néhány laptopot, akik egy mindenre is befogható, tényleg jó választást keresnek. Az általános felhasználás alatt főként böngészést, tartalomfogyasztást és átlagos irodai munkát értünk, tehát szinte minden olyan, amihez kimondottan nincs szükség óriás számítási teljesítményre és sok-sok grafikus erőre. Ilyenkor olyan szempontokat kell leginkább megvizsgálni, mint például az üzemidő, a kijelző, a súly vagy éppen a dizájn, hiszen manapság nagyon sok az egyforma és unalmas laptop, miközben egyre több felhasználó szeretne kitűnni a tömegből. A top ajánlatunk egyértelműen az ASUS Zenbook 14 OLED (UX3402), mely itthon is új szint hozott a laptopok piacára.

Mindössze 16,9mm vékony és alig 1,4kg, így valóban szinte bármikor és bárhol használhatjuk, az elképesztő kijelző mellé pedig modern felszereltség társul. Az Intel® Core™ i7-1260P processzor tökéletes egyensúlyt teremt, hiszen a hatékonyság és a teljesítmény megfelelő ötvözetét kínálja. Négy performance és nyolc efficiency maggal rendelkezik, melyek a feladathoz mérten kapcsolódnak be a munkába, így pedig könnyen elérhető az egész munkanapos üzemidő, az esti filmezés vagy éppen a könnyed játék. Mindezt egy gyönyörű, 14 hüvelykes (2880 x 1800) OLED kijelzőn tehetjük meg, ha a megfelelő modellt választjuk, hiszen létezik IPS-es változat is.

Az OLED kijelző egyértelműen előnyösebb választás, a lenyűgöző színek és az élénk kontraszt valóban szemmel látható különbséget jelent a hagyományos laptopokhoz képest. Az ujjlenyomat-olvasó és a webkamera mellett olyan praktikus megoldásokkal is találkozhatunk, mint például a magyar nyelvű ErgoSense billentyűzet, mely kényelmes gépelési élményt biztosít egy 180-fokban kihajtható zsanérral. A csatlakozások terén is minden praktikus megoldással fel van szerelve a Zenbook 14 OLED és árban sincs annyira elszállva, így jelenleg nem csak ajándékként, hanem alapvetően is az egyik legjobb ár/érték arányú laptop a piacon.

Ha esetleg fiatalabb a célközönség, fontosabb lehet a sokoldalúság és az érintőképernyő, akkor érdemes lehet egy pillantást vetni az ASUS VivoBook S14 Flip (TP3402) néven kapható sokoldalú megoldásra. Az ASUS Vivobook szériája rendkívül sok modellt kínál, az S-jelző sugallja, hogy magasabb kategóriáról van szó, a Flip pedig a 360-fokban kihajtható érintőképernyő utal, mellyel tulajdonképpen egy Windows-t futtató táblagéppé válik a laptop. Az Intel® Core™ i7-12700H processzor komolyabb darab, mint a Zenbook 14 OLED esetében, hiszen ilyen erővel a felsőkategóriás gamer laptopok szoktak büszkélkedni, csak azokban még komolyabb grafikus kártyát is találunk.

14,0 colos, 2,8K felbontású (2880 x 1800) OLED kijelző továbbra is lenyűgöző, 16:10-es képaránya és 90Hz-es képfrissítése pedig rátesz még egy lapáttal. Ha fiatalabbak kezébe adjuk, akkor megnyugató lehet a szigorú amerikai MIL-STD-810H katonai szabványnak való megfelelés, mely az ütődést, vibrációt és a hőmérsékletet is érinti. Az ASUS antibakteriális védelem szintén egy praktikus extra, főleg így a COVID járvány után. Ez egy különleges felületkezelés, mely távol tartja a baktériumokat és gátolja azok szaporodását. A csatlakozók terén mindent megkapunk, amire szükségünk lehet, az USB-C és USB-A mellett HDMI 2.1-et is használhatunk, de a legpraktisabb kiegészítő bizonyára az ASUS Pen 2.0 lesz, hiszen vétek lenne kihagyni a Corning Gorilla által védett érintőképernyő adta rengeteg lehetőséget.

Mindkét ajánlat modern és erős, 12. generációs Intel processzorral, lenyűgöző OLED kijelzővel és praktikus ASUS extrákkal rendelkezik. Szinte biztos, hogy óriási sikert aratnak karácsonykor, így érdemes számításba venni őket.

Hirdetés
A kecskeméti GAMF-on szereztem a diplomámat műszaki menedzserként, ezért könnyen azonosulok a technikai újdonságokkal, de a telekommunikációs téma jobban vonz az ipari technológiáknál.