A 2020-as iPad Air lenyűgöző táblagép, és sok felhasználó számára a legjobb választás.  Az új iPad Pro az erőteljes M1 chipet, a Thunderbolt csatlakozást, az 5G-t a cellular modellekhez, az új kamerafunkciókat, például a Center Stage-t és még sok mást tartalmaz. Attól függ, hogy mire használjuk a terméket. Alábbi cikkünkben különböző szempontok alapján azt vizsgáljuk meg, hogy melyik Apple-modellt érdemes beszerezni.

A sokoldalú iPad Air

A legújabb iPad Air lehet az egyik legjobb lehetőség azok számára, akik új táblagépet szeretnének venni. Ez azzal magyarázható, hogy a 2020-as iPad Air megkapta az iPad Pro prémium funkcióinak jelentős részét. Ezen funkciók közé tartozik az egész képernyős kialakítású (otthoni gomb nélküli) lapos élű váz, az USB-C, az Apple Pencil és a Magic Keyboard támogatás, valamint a Wi-Fi 6 támogatás.

Az iPad Air második generációs Apple ceruzával is kompatibilis. Ez az első alkalom, hogy a legtehetségesebb író és illusztráló eszköz működik az iPad Pro vonalon túl, ezt a szeptemberi bejelentés során az új iPad és az iPad mini is megkapta. A legújabb Apple ceruza ergonomikusabb kialakítású, vezeték nélküli töltést használ, amikor az iPad-hez csatlakoztatjuk.

Akkumulátor élettartam

A 2020-as iPad Air akkumulátorának élettartama internetezéssel Wi-Fi vagy videó használatával 10 óra, ha netán hagyományos módon, telefonálásra használjuk az eszközt, akkor 9 órát bír.

Ahol az iPad Pro felülmúlja az iPad Air-t

A 2020-as iPad Pro A12Z-vel 8 CPU és GPU maggal rendelkezik, szemben az A14 6 és 4 magjával. A 2021-es iPad Pro pedig az M1 chippel még erősebb a 8 magos CPU-val és 8 GPU-maggal, valamint a 16 magos Neural Engine-vel. Az Apple szerint az M1 chip 50%-kal gyorsabb CPU – és 40%-kal gyorsabb GPU teljesítményt kínál, mint a 2020-as iPad Pro A12Z-je.

Ez azt jelenti, hogy az iPad Pro a legjobb kapacitást kínálja az olyan dolgokban, mint az intenzív grafikai munka és a több magot használó alkalmazások/folyamatok. Az iPad Pro másik előnye a több RAM. A 2020-as iPad Pro 6 GB-ot, a 2021-es modellek 16 GB-ot, míg az iPad Air 4 GB-ot tartalmaz (az M1 -es chip egységes RAM-ja 8 vagy 16 GB-os – utóbbi az 1/2 TB-os tárolókapacitást foglal magában).

Egyedülálló kijelző

Az iPad Air új Liquid Retina kijelzője szinte az iPad Pro képernyőjén található összes funkciót magában foglalja. Azonban van egy kis különbség, az iPad Pro az Apple 120 Hz-es ProMotion kijelző technológiájával rendelkezik. Lehet, hogy ez sokak számára nem jelent problémát, de fontos megjegyezni. Amint azt az Apple megfogalmazta, a ProMotion „folyékony görgetést, nagyobb reagálóképességet és simább mozgást kínál”. A 11 hüvelykes iPad Pro kijelzője maximum 600 nites fényerővel, míg az iPad Air kijelzője 500 nites. 

Figyeljünk oda, hogy az új Liquid Retina Display XDR akár 1600 nites HDR fényerővel csak a 12,9 hüvelykes 2021-es iPad Pro készüléken érhető el.

Nagyobb belső tárhely

Az iPad Pro magasabb árával (hozzávetőlegesen 200 ezer forint) együtt nagyobb tárolási lehetőségeket kapunk, amelyek akár 2 TB-ig is elérhetők. Eközben az iPad Air alapmodell 64 GB-ot kínál, és maximum 256 GB-os verzióban szerezhetjük be. A tárhely még kétszer gyorsabb, a kapacitás akár 2 TB a 2021-es iPad Prón.

Ne feledjük, hogy az USB-C az iPad Air és a Pro modelleken egyaránt megtalálható, így minden eddiginél egyszerűbb a külső tárhely használata. A 2021-es iPad Pro-val azonban Thunderbolt -kapcsolatot is igénybe vehetünk.

Következtetés

Ha figyelembe vesszük az összes hasonlóságot és eltérést, az iPad Air valószínűleg a legtöbb ember számára a legjobb választás lesz. Ugyanakkor, ha tudjuk azt, hogy mire szeretnénk majd használni a készüléket, illetve egy strapabíró és erős okoseszközre vágyunk, akkor az iPad Pro lehet az ideális számunkra. A közismert online boltokban célszerű nézelődni, ahol számos akciós termék közül is válogathatunk.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.