- Hirdetés -

Kezünkben a Lenovo Yoga Smart Tab

Nem adja fel a Lenovo az androidos tabletek piacán, 2019 végén két új táblagépet is piacra dobnak. Ezek közül egyik a Lenovo Yoga Smart Tab, melynek legnagyobb különlegessége a beépített támasz, mely akasztó is lehet, ha úgy akarjuk.

Kialakítás

A Yoga Smart Tab le sem tagadhatná, hogy melyik termékcsaládhoz tartozik. A hátlap egy része ugyanis egy gombbal kipattintható és 180 fokban kiforgatható. Ezzel bármikor lehet egy támaszunk a géphez, de akár használhatjuk arra is, hogy valamire felakasszuk a kijelzőt. A Lenovo szerint ez a konyhában hasznos lehet.

- Hirdetés -

A kis talp alatt helyezkedik el egy 8 megapixeles kamera, a gép elején pedig egy 5 megapixeles szenzort találhatunk.

A talp kipattintásához a kamera alatt található gombot kell benyomni

A gép súlya 580 gramm, dimenziói pedig 24 x 16,5 x 0,76 – 2,28 centisek. Utóbbi adat azért trükkös, mert a gép alja (vagy oldala, tartástól függően) egy hengerben végződik. Ez álló módban, a gépet kézben tartva kényelmes fogást biztosít. Ennek a hengernek a két végén található két Dolby Atmos hangszóró, amiket fekvő módban a tenyerünkkel bármiféle nehézség nélkül le tudunk takarni.

A háza és a kis talpa a Lenovo Yoga Smart Tab gépnek alumíniumból van. Hasonlóan a Google Pixel 2 telefonokhoz, itt is egy kellemes tapintást biztosító bevonattal látták el a felső részt, így jó kézben tartani.

Csatlakozók terén egy Usb Type-C vár minket a gép bal oldalán, közvetlenül a hangszóró felett. Vele párhuzamosan a Yoga Smart Tab jobb oldalán 3,5-ös fülhallgató jack van, mellette pedig a hangerő és a bekapcsoló gombok. A gombok elhelyezése nem éppen ideális, mert a gépet fektetett állapotban kézben tartva a gombok pont oda esnek, ahol alapból a kezünket pihentetnénk. Mellettük van még egy kártyahely, ahova microSD és SIM is kerülhet.

A gép jobb oldala a 3,5-es jack csatlakozóval és az egyik hangszóróval

Lenovo Yoga Smart Tab specifikációk

A Yoga Smart Tab nem egy erőmű, de az alap feladatokhoz elég lehet. Snapdragon 439-es processzort (nyolc mag, 4 x A53 @ 2.0Ghz és 4 x A53 @ 1,45Ghz) találunk benne, 4GB RAM-mal és 64GB (256GB-ig bővíthető) memóriával.

A kijelző 10,1 hüvelykes IPS LCD, felbontása 1920 x 1200 pixel. Az sRGB tartománynak azonban csak 70%-át képes lefedni, ami nem túl jó. Ellenben fényerő terén jónak mondható a gép, hisz 320 nites sűrűségre képes a panel.

11 óra böngészést és 10 óra fullHD videólejátszást ígér a Lenovo egy töltéssel. Az akkumulátor mérete 7000 milliamperóra.

A gépben van gyorsulásmérő, fényérzékelő, giroszkóp és vibrációs motor is. A ház IP52-es szabvány szerint víz és porálló, úgyhogy a kádban azért nem ajánlott vele naponta filmezni.

Szoftver

A Yoga Smart Tab Android 9.0 Pie rendszerrel fog boltokba kerülni. A felület egész letisztult, előre telepített programok közül azonban bőven találni. Ami fontos, hogy előre telepítve megtalálható lesz a táblagépen a Google Asszisztens és mélyen integrálva is lesz a rendszerbe. A Lenovo úgy érzi, ez erős vásárlócsalogató lehet, hogy hivatalos Google Asszisztens gép a Yoga Smart Tab.

Lesz még ezen kívül gyerek mód is. Itt előre beállíthatjuk, hogy milyen alkalmazásokat használhat a gyermek, illetve meg tudjuk nézni utólag azt is, hogy mivel foglalkozott. Megkérdeztem a bemutatón, hogy arra van-e lehetőség, hogy időkorlátot állítsunk be, melyet ha túllép a gyerek, akkor a gép automatikusan zárolja magát, de a Lenovo képviselői szerint egyelőre ilyen nincs a szoftverben. Sajnos a fotókon látható demo készülékben én sem találtam ilyet.

A táblagép feloldásához nincs ujjlenyomat-leolvasó a gépben, helyette a cég saját arcfelismerő szoftverével tudunk belépni. Ez az előlapon található 5 megapixeles kamerát használja. Kérdés, hogy ez mennyire biztonságos? Ez majd egy esetleges teszt során kiderül.

Lenovo Yoga Smart Tab itthoni elérhetőség és ár

A bemutatón elhangzottak alapján a Yoga Smart Tab 2019 novemberében érkezik meg Magyarországra. A 4/64GB-os kivitelt vezeti majd be a magyarországi piacra a gyártó. Hivatalos hazai árakat még nem közöltek a géphez, az amerikai 249 dolláros ár alapján körülbelül 75 ezer forintra számíthatunk. Adókkal együtt nem kizárt, hogy 90 ezer környékére csúszik az árazás, ahol viszont már jóval erősebb konkurenciája, így nehezebb dolga lesz a tabletnak. Meglátjuk.

- Hirdetés -