Nagyjából 2011 óta hallunk ilyen-olyan információkat az új PCIe szabványról, ami technológiai szempontból olyan, mintha az őskorba tekintenénk vissza. A PCI-SIG végre közzétette a PCI Express 4.0 specifikációit, ami kétszeres sebességre lesz képes a mostani PCIe 3.0-hoz képest.

A PCIe, vagyis a Peripheral Component Interconnect Express a számítógépek belső komponenseinek jelenlegi csatlakozási protokoll szabványa, mely egyaránt vonatkozik a slotokra és a kártyák csatlakozási felületeire is. A PCIe azonban nem csak PC-kben található meg, ott van a szerverekben vagy akár mobil eszközökben is.

PCI generációk

Az új szabvány megjelenése nagyon sokat fog jelenteni az adatátviteli sebességet tekintve. A PCI-SIG tagok már tesztelték az új 4.0 specifikációit, a végső IP teszt után pedig már dobhatják is a piacra a gyártók az ilyen termékeket.

A PCIe 3.0 jelenleg 8 GT/s bitrátára képes, amit a 4.0-nál dupláztak 16 GT/s-ra. Hálózati kapcsolatokat tekintve a sávszélesség az új szabvánnyal 128 GB/s is lehet. Hovatovább a PCI-SIG nyilatkozott a PCIe 5.0-ról is, aminél megint duplázni fogják a sebességet, ez viszont nagyjából 2019-ben fog elkészülni.