A tajvani székhelyű, lapkakészleteket gyártó TSMC – mely az összes Apple A-szériás processzor gyártásáért felel (2016 óta) – bejelentette, hogy véglegesítette az 5 nanométer csíkszélességű chipjeinek felépítését.

Az 5nm-es dizájn eredménye, hogy 1,8-szorosára nőtt a 7nm gyártástechnológiával készített chipekhez képest a komponensek sűrűsége, ennek hatására 15%-os sebességnövekedést értek el Cortex A72-es magok esetében. A kisebb csíkszélesség egyébiránt energia-hatékonyabb működést is von maga után.

2016 óta a TSMC gyártja az összes A-szériás lapkát az Apple számára, mindkét fél elégedett az eddigi eredményekkel, így a jövőben is a TSMC maradhat az egyedüli beszállító. A 2019-es iPhone-ok 7nm+ technológiával készülő processzort kaphatnak, de mivel ilyen jól halad az 5nm-es technológia, így a 2020-as iPhone-ok már ilyen processzort kaphatnak.

Az amerikai óriás, a Qualcomm is minden bizonnyal fejleszti saját megoldását, vélhetően ők sem fognak sokat késlekedni az 5nm-es rendszerchip bemutatásával.

Hirdetés
FORRÁSAndroidAuthority
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.