Fontos változást eszközölnek az Android Q gesztusvezérlés funkciójában az új operációs rendszer kiadása előtt. Van okunk az örömre.

Ha valaki nem hallott még róla, annak röviden egy kis gyorstalpaló következik az Android Q-ról. Az idén nyár végén megjelenő rendszert májusban mutatta be a Google. Legújabb és legvártabb funkciói között szerepel a rendszerszintű sötét mód, arcfelismerés és a normális, teljes gesztusvezérlés. Utóbbi az Apple iOS-ben használt megoldását ötvözi a Huawei által kifejlesztett gesztusvezérléssel. Egy húzás fel ugrás a főképernyőre, felhúzás és tartás az alkalmazásváltóhoz és egy húzás a kijelző jobb vagy bal széléről az egyet vissza (swipeback).

Fotó: 9to5Google

A visszalépéssel van azonban egy kis gond. Az iOS évek óta használja a bal szélről jobbra húzós swipeback mozdulatot (a régebbi iPhone-okon és iPadeken is), éppen ezért az applikációk felépítése általában alkalmazkodott ehhez. Ellenben az androidos appokkal, melyeknél a bal oldalról történő legyintés eddig egy menüt hozott elő.

Az Android Q első bétáiban ez pedig hatalmas gondot okozott a gesztusvezérlésnél, mivel egyszerűen nem tudta eldönteni a rendszer, hogy az adott app menüjét akartuk megnyitni, vagy vissza akartunk egyet lépni. Tapasztalataim szerint ez a Google szinte minden saját fejlesztésű appjában probléma volt, kezdve a Gmaillel. Természetesen olyan applikációknál, ahol nincs oldalról előhúzható menü, nem volt baj.

Szerencsére a fejlesztők figyeltek a visszajelzésekre és a hamarosan érkező Android Q béta 5-ben már javítva lesz. Két megoldást építettek a rendszerbe:

  1. Ha a menüt akarjuk előhozni balról, akkor ne egyből húzzunk az ujjunkkal, hanem előbb csak tegyük oda egy másodpercre. Ekkor megjelenik a menü széle és a húzó mozdulattal meg tudjuk nyitni.
  2. Állítható lesz a swipeback gesztus erősségének állítása. Itt minél alacsonyabbra állítjuk majd az érzékenységet, annál kevésbé lesz valószínű, hogy véletlenül egy menüt nyitunk meg a visszalépés helyett.

Természetesen, ha valaki nem szeretne navigációs gesztusokat használni, annak továbbra is lehetősége van a virtuális gombokkal történő navigációra is.

Az Android Q idén nyár végén lesz nyilvános, első körben a Pixel telefonokra. A Google Android Béta programjában részt vevő készülékeken a rendszer bétája már most kipróbálható. Azt viszont nem ajánlom, hogy telepítsd, amennyiben nem vagy biztos a tudásodban és fontos számodra, hogy megbízhatóan működjön a telefonod! A jelenlegi béta is még tele van hibákkal, a Pixel 2 XL-en például a kamera és a fotók app rendszeresen összeomlik nálam és a hanghívások kapcsolása sem tökéletes.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.