Ma, azaz január 28-ára esedékes immáron 2007 óta az adatvédelem nemzetközi napja. 2007-ben tartották meg először a világnapot, az Európa Tanács adatvédelmi konvenciója elfogadásának 25. évfordulója alkalmából. Fontos, hogy egy kiemelt nap hívja fel az emberek figyelmét az adatvédelem fontosságára. Rohamos mértékben fejlődik a technika és a digitális világ és fontos, hogy az emberek tájékozódhassanak az adatvédelmi tudnivalókról.
2015. októbere az EU és az Egyesült Államok közötti Safe Harbor összeomlásának hónapja volt. Egyetlen nap alatt érvényét vesztette a 15 éve hatályban lévő nemzetközi jogi megállapodás.  Október 6-án az Európai Unió Bírósága egy olyan nemzetközi jogi szabályozást írt felül, amelyet több mint 4000 vállalat alkalmazott arra, hogy adatokat mozgasson az Atlanti-óceán két partja között, az üzleti tevékenységét végezze, valamint ügyfeleit két, együttesen 800 millió fő lakosságú kontinensen kiszolgálja.

A döntés egyértelmű volt: a személyi számítógépek hajnalán elfogadott jogszabályok a felhőre csatlakozott mobiltelefonok korában már nem megfelelőek. Európában és az Egyesült Államokban is az új technológia világba illeszkedő új jogszabályokra van szükség. Olyan megoldásokra van szükség, amelyek a nagy számítástechnikai cégek mellett az üzleti életben jelen lévő kisvállalkozásoknak is bevállnak, de legfőképpen a fogyasztók számára is hasznosak. Egy újfajta transz-atlanti megállapodásra van szükség, ha biztosítani kívánják, hogy az adatok az Atlanti-óceán két partja között fenntartható keretek között szélesebb körben mozoghassanak.
Satya Nadella nyilatkozott arról, hogy a Microsoft a technológiai fejlődést támogatja. A magánélethez való jog ilyen megőrzendő, időtálló érték.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS