Lezajlott a szokásos WWDC konferencia, amelyen az Apple lerántotta a leplet az iOS 12-ről. Az új szoftver minden olyan készülékre elérhető lesz, amely képes az iOS 11 futtatására, tehát még az iPhone 5s tulajdonosokat sem hagyja cserben a cég, pedig már lassan 5 éves ez a modell.

Az iOS 12 legfontosabb előrelépése a teljesítmény, elvileg 40%-kal gyorsabban nyílnak meg majd az appok, 70%-kal a kamera és 50%-kal a billentyűzet, köszönhetően a processzor meghajtásának.

Friss és ropogós az AR Kit 2, ami egy új formátum a 3D tartalmakhoz. Mivel nyílt forráskódról van szó, minden USDZ fájlt támogat és lényege, hogy a kiterjesztett valóság megosztható legyen. Az ilyesfajta tartalmak előállításának az a lényege a vállalat szerint, hogy olyan egyszerű legyen, mint legózni.

A Fotókban már könnyeben lehet keresni, események, helyek, vakációk, elemek szerint, sőt, most már múzeumok, irodák, bárok szerint is. Újítás a “For you”, tehát a “Neked” tab, itt kimondottan a felhasználónak ajánlott effektek, javaslatok jelennek meg.

Az iOS 12 esetén a Siri is kap új funkciót, méghozzá gyorsikont, így létre lehet hozni gombot arra, hogy a virtuális asszisztens rendeljen egy kávét, lefoglaljon asztalt, emlékeztetőt készítsen. Persze nem itthon és nem magyarul.

A hangfelvételek az iOS 12-ben már iPaden is elérhetővé válnak, méghozzá iCloud támogatással, az iBooks pedig új külsőt kap, plusz lehet hangoskönyveket is nyomatni rajta, nem utolsósorban pedig Apple Books lesz az új neve.

A Ne zavarj mód okosodik, be lehet majd állítani lefekvési időt, amikor tényleg semmi nem rondít bele az alvásba. Az értesítéseket immár a zárolt képernyőről is tiltani lehet, a notifikációk csoportos formában jelennek majd meg.

És a lényeg. Az Animojik még valósághűbbek, hiszen az iPhone X már a felhasználó nyelvét is képes lesz animálni. Oké, tehát akkor tényleg a lényeg. A csoportos Facetime hívás, akár 32 ember tud egymással videochatelni, nem kizárt, hogy ezzel a Skype ellen kíván menni az Apple.

Az iOS 12 szeptembertől lesz elérhető.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt