Hirdetés

Sokak számára jelenti a mindennapi valóságot, hogy 8-12 órán át ülve dolgoznak. Ebből a sokaságból rengetegen küzdenek azzal, hogy amin helyet foglalnak nem kényelmes, nem állítható be megfelelően vagy éppen nem biztosít kellő tartást. A cégek többségénél adott, hogy milyen bútorokat szereznek be, de ha mégis lehetőséged van beleszólni, vagy eleve home office-ban dolgozol és magad döntheted el, akkor is adott lehet a kérdés:

Mi alapján és hogyan válasszam ki a megfelelő széket? Irodai vagy gamer széket vásároljak?

Mivel a választék őrülten nagy, érdemes kezdetnek körülhatárolni, hogy milyen munkakörben és környezetben szeretnéd azt használni, és hogy átlagosan napi hány órát töltesz ülve. A kérdésekből is kiderül, hogy a két legjobban érintett kategória a kifejezetten irodai, valamint a gamer székek. Ehhez még egy kategóriát tudunk hozzávenni, a kimondottan ergonomikus kialakítású székeket.

Irodai székek

Az irodai székeket nevükből is adódóan olyan munkavégzésre szánják, melynek során a napi munkaidő jellemzően 8 óra. Mind otthonra, mind a munkahelyen megfelelő választás lehet.

A székek háttámlája úgy kerül kialakításra, hogy az kövesse a hát, a gerinc vonalát és a kartámasz is több irányban állítható. A mechanikát tekintve kétféle opció létezik:

  • szinkron – a háttámla döntése több pozícióban is állítható az ülés helyzetétől függően, tehát ha az ülést döntöd, a háttámla automatikusan igazodik hozzá. A szék rögzíthető vagy szabadon mozgó.
  • aszinkron – itt már egymástól függetlenül állítható a háttámla és az ülés pozíciója, így még pontosabban testre szabhatjuk.

Ezek a székek akkor a legjobbak, ha nincs semmilyen egészségügyi problémád, például nyaki- és hátfájdalommal vagy jelentősebb túlsúllyal, ugyanis a választást ezek jelentősen befolyásolhatják. Utóbbi esetben a teherbírásra is oda kell figyelni, előbbinél pedig az ergonomikus kialakítású, speciális székek jelenthetnek megoldást, ezekről még írunk később.

Az anyaghasználat sem elhanyagolható tényező. Mindannyian tudjuk, hogy az ár a döntéseinket leginkább befolyásoló aspektus, de sokkal kisebb költség egy jobb minőségű széket választani, mint később az egészségügyi következményeket korrigálni.

Gamer székek

Bár nevéből adódóan elsősorban játékhoz tervezik ezeket a székeket, nem kizárt, hogy valaki irodai munkához választ ebből a kategóriából, ami teljesen érthető. A számítógépes játékok iparába, főleg most, hogy az e-sport jelentősége is egyre nő, egyre több és több pénzt allokálnak. Ez egyenesen arányos azzal, hogy minden terméket, ami ide kapcsolható, igyekeznek minél jobban eladhatóvá tenni. Egy gamernek mi sem lehet fontosabb, mint a kényelem, hiszen arra rendezkedik be, hogy hosszú órákat tölt majd a számítógép vagy konzol előtt.

Ezek a székek többnyire rendelkeznek nyak- és deréktámasszal, külön állítható hát- és nyaktámlával, valamint teljes hátradöntési lehetőséggel is felszerelhetik. A karfával kialakított darabok a váll és a csukló támasztásában segítenek, és a megfelelő keringés fenntartása érdekében a lábtartós modelleket is fontoljuk meg.

Figyeljünk arra is, hogy az ülés kárpitja ne legyen túl kemény vagy puha, hiszen ezek a gerinc alátámasztását jelentősen meghatározzák. Az anyaghasználat itt is hangsúlyos, hiszen hosszú távra vásároljuk, valamint egyéb tényezők is közrejátszhatnak, például a pizzáról lepotyogó feltét vagy a kiömlő kávé és energiaital. Nyilván ez az irodában dolgozók esetében is sűrűn előfordulhat, nem csak a gamerek jellemzője. 🙂

 

Nem csak a felület anyaghasználata számít, a bútor többi eleme is strapabíró és rugalmas kell legyen, hiszen sok játék esetén „dinamikusabb” mozgások is előfordulnak.

Ahogy láthatjuk, ezek a székek jelentősen több funkcióval vannak felruházva és több extrát is fel tudnak sorakoztatni, hiszen másra szánják, de több kényelmet is képesek nyújtani ezáltal. A lényeg, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára: legyen öröm benne ülni órákon át is, de ne annyira, hogy egy perce sem állunk fel belőle, hiszen a megfelelő egyensúlyt ülés és mozgás között semmilyen kényelem nem pótolhatja.

Ergonomikus és speciális székek

A nem megfelelő életmód, valamint bizonyos egészségügyi kondíciók miatt sokan küzdenek nyaki- és hátfájdalmakkal, ami rettenetesen nehézzé tudja tenni a mindennapokat. Egy speciális kialakítású szék ezen nagyon sokat tud segíteni. Bár ezek jelentősen drágábbak „mezei” társaiknál, aki ilyesmivel küzd, igenis érdemes elgondolkodnia egy hasonló befektetésen. Persze, nem csak tűzoltásra, hanem tudatos vásárlóknak megelőzésre is alkalmas egy ilyen beruházás.

Ezek a székek hálós hát- és fejtámlákkal rendelkeznek, és beállításaik is széleskörűbbek, így elérhető a tökéletes tartás, és kényelem.

Különleges kialakítású székek is vannak, melyek a farok- és medencecsont terhelését is képesek csökkenteni. A három dimenzóban mozgatható ülőfelületek folyamatos mozgást biztosítanak az ágyéki gerincszakasznak, erősítik a hát- és hasizmokat.

Amennyiben tehát fontos az egészségünk és akár 8 óránál is többet ülünk, mindenképpen érdemes számításba venni egy komolyabb szék megvásárlását.

Minden széknek megvan a maga előnyös tulajdonsága, de biztosan megtaláljuk a számunkra megfelelőt. A legfontosabb: tudatosítsuk magunkban, hogy ne a legolcsóbb árat keressük, mert ez egy olyan befektetés, ami nem pénzben, hanem az annál fontosabb személyes egészségünkben térül meg!

Hirdetés
Horváth Izabella
A kecskeméti GAMF-on szereztem a diplomámat műszaki menedzserként, ezért könnyen azonosulok a technikai újdonságokkal, de a telekommunikációs téma jobban vonz az ipari technológiáknál.